Cyperská ekonomika vystúpila v 1. kvartáli z recesie

Ekonomika Cypru zaznamenala v 1. štvrťroku 2015 rast a ukončila tak obdobie recesie, ktoré sa začalo pred viac než troma rokmi. Uviedol to cyperský štatistický úrad, ktorý dnes zverejnil konečné údaje o vývoji ekonomiky za 1. kvartál. Informoval o tom portál RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Cypru vzrástol v 1. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy a počet pracovných dní medzikvartálne o 1,5 %. Výsledok je mierne horší, než uvádzali predchádzajúce odhady, ktoré stanovili ekonomický rast na úrovni 1,6 %. Je to však potvrdenie vystúpenia z dlhotrvajúcej recesie. Na porovnanie, vo 4. štvrťroku vlani klesla ekonomika Cypru medzikvartálne o 0,3 % a v 3. štvrťroku o 0,8 %. Ekonomika pritom zaznamenala pokles každý kvartál od 3. štvrťroka 2011.
V medziročnom porovnaní vzrástol HDP v 1. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy o 0,2 % po 1,8-% poklese v predchádzajúcom kvartáli. Na medziročnej báze ide o prvý rast od 2. štvrťroka 2011.
Na neupravenej báze vzrástla cyperská ekonomika medziročne o 0,4 % po 1,9-% poklese v poslednom kvartáli minulého roka. Aj v tomto prípade je to prvý rast od 2. štvrťroka 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy