Medziročná česká inflácia v máji stúpla na 0,7 %

Májová medziročná inflácia v Českej republike sa dostala najvyššie od októbra 2014

České spotrebiteľské ceny v máji stúpli rýchlejšie, ako sa očakávalo. Medziročná inflácia vzrástla na úroveň 0,7 %, čo posilňuje očakávania, že centrálna banka krajiny nebude musieť po roku 2016 predĺžiť svoju politiku slabej koruny. Medziročná inflácia prekonala prognózu českej centrálnej banky, ktorá predpokladala, že bude vo výške 0,3 %. Medzimesačne sa české spotrebiteľské ceny v máji zvýšili o 0,3 %, informoval v utorok štatistický úrad krajiny.

V apríli bola česká medziročná inflácia 0,5 %. V máji sa teda zrýchlila a dostala sa najvyššie od októbra 2014, čiže od obdobia pred pádom globálnych cien ropy. Česká centrálna banka ešte v novembri 2013 prostredníctvom intervencií oslabila národnú menu s cieľom bojovať proti deflačným tlakom. Banka sľúbila, že prinajmenšom do druhej polovice roka 2016 nedovolí korune voči euru posilniť viac ako na úroveň 27 CZK/EUR.

„Zvyšuje sa pravdepodobnosť toho, že česká centrálna banka nepredĺži svoj režim intervencií výrazne za horizont polovice budúceho roka,“ povedal Patrik Rožumberský, ekonóm UniCredit. „Nevylučujeme, že inflácia už počas letných mesiacov bude smerovať k hranici 1 %,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy