Neplatenie faktúr by malo byť podľa AZZZ trestné

Pre ozdravenie podnikateľského prostredia na Slovensku by sa mal zmeniť zákon o reštrukturalizácií, zohľadňovať by sa tiež mala druhotná platobná neschopnosť firiem.

Nezaplatenie faktúr by malo byť podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR trestným činom. "Trváme na tom, že ak nastane stav, kedy nebude uhradená odsúhlasená a uznaná faktúra, budú štatutárni zástupcovia tresne stíhaní s tými najprísnejšími postihmi, vrátane zaistenia ich majetku, ktorý môže byť použitý na sanovanie vzniknutých škôd," uviedla asociácia v utorok. V spolupráci so Slovenským živnostenským zväzom (SŽZ) vytvorila AZZZ SR zoznam problémov malého a stredného podnikania, ktoré by sa mali urgentne riešiť pre ozdravenie podnikateľského prostredia na Slovensku.

Podľa AZZZ by sa mal zmeniť zákon o reštrukturalizácii, aby sa stratila motivácia neserióznych podnikateľov, dávať podvodne svoje firmy do reštrukturalizácie a zbaviť sa dlhov na úkor najmenších podnikateľov. Problémom sú tiež podvodné prepisy zadlžených firiem na "biele kone". "Považujeme tento jav za veľmi devastujúci a žiadame zmeniť zákony tak, aby toto bolo znemožnené. Doterajší stav je neakceptovateľný," konštatovala AZZZ.

Zákon by mal zohľadniť druhotnú platobnú neschopnosť. "Je predsa rozdiel, ak je firma v druhotnej platobnej neschopnosti, alebo si ju sama spôsobuje. Aj zákon by mal tento zásadný rozdiel odlišovať a nastaviť mechanizmus ochrany tých, ktorí sa do nej dostali nie vlastnou vinou," vysvetlila AZZZ.

Okrem iného sa zamestnávatelia so živnostenským zväzom zhodli, že platenie dane z pridanej hodnoty (DPH) až po úhrade faktúry by mimoriadne ozdravilo celé podnikateľské prostredie. Pomôcť malým a stredným podnikateľom by mohla lehota splatnosti faktúr do 60 dní, či jasná majetková štruktúra schránkových firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy