Konkurzní správcovia by mali poskytovať viac informácií

Podľa návrhu novely poslancov za SaS by sa do zoznamu správcov zapisovali údaje o percentuálnej miere uspokojenia zabezpečených veriteľov a osobitne nezabezpečených veriteľov v ukončených konkurzných a reštrukturalizačných konaniach.

Správcovia konkurzných podstát a reštrukturalizačných konaní by mali poskytovať viac informácií. Poslanci za SaS Eugen Jurzyca a Jana Kiššová chcú novelou zákona o správcoch zvýšiť informovanosť verejnosti o doterajšej činnosti jednotlivých správcov. Po novom by sa podľa poslancov liberálov do zoznamu správcov zapisovali aj údaje o percentuálnej miere uspokojenia zabezpečených veriteľov a osobitne nezabezpečených veriteľov v jednotlivých ukončených konkurzných a reštrukturalizačných konaniach.

 

Rovnako by register obsahoval aj záznamy o dĺžke jednotlivých ukončených konkurzných a reštrukturalizačných konaní. Do zoznamu správcov by sa ukladali aj informácie o nákladoch jednotlivých ukončených konkurzných konaní ako podiel z majetku úpadcu a náklady jednotlivých ukončených reštrukturalizačných konaní ako podiel z majetku dlžníka.

Jurzyca a Kiššová argumentujú, že dnešný stav, keď sa zo zoznamu správcov dajú vyčítať iba verejnosti málo hovoriace údaje ako meno/ názov, adresa a niektoré ďalšie formálne informácie, je nevyhovujúci a pre vytvorenie si obrazu o profesijnej histórii a skúsenostiach správcu treba poznať ďalšie skutočnosti.

Návrhom sa bude parlament zaoberať na júnovej schôdzi.

Súvisiace články

Aktuálne správy