Prekvapujúce rozhodnutie: Legendárny investor prejavil záujem o malý indický startup, ktorý čistí motocykle

, qz Foto: FB/EBW, youtube/ Raghavendra Bhushan Karn

Budú to už asi štyri desaťročia, keď sa legendárny Mark Mobius rozhodol staviť na rozvíjajúce sa trhy. Dnes je z neho veľký víťaz. Aj najnovšie investície výkonného šéfa Templeton Emerging Markets Group, ktorá spravuje viac ako 40 miliárd dolárov je mierená na rozvíjajúce sa trhy. Ide o takmer neznámy startup, ktorého podnikateľské korene siahajú do školskej ubytovne v centrálnej Indii.

Začiatkom tohto mesiaca investoval Mobius nezverejnenú sumu peňazí do inovácie, ktorej sa podarilo uviesť do prevádzky prvú automatickú umývačku pre motocykle v Indii. Finančné prostriedky prišli cez bombajskú firmu rizikového kapitálu ach! Ventures.

Entropy Innovation štartovala s troma motorkármi. Niraj Taksande, Jigar Vora, a R Bhushan Karn sa rozhodli, že ručné umývaní ich milovaných strojov  Royal Enfield a Yamaha je jednoducho príliš zdĺhavé. A pretože v krajine v roku 2012 nebola iná možnosť, trio začalo pripravovať svoje vlastné riešenie. "Koncept sa zrodil v izbe môjho internátu v Indian Institute of Management, Indore, kde sme pôvodne preberali všetky možné nápady," povedal Niraj Taksande, ktorý vyštudoval obchodnú školu v roku 2014. Vora a Karn, ktorí študovali elektrotechniku na Indickom inštitúte technológií v Bombaji, sa v tom čase rozhodli opustiť svoju zamestnanie v spoločnosti JP Morgan a Asus. Do roku 2013 už trio vo svojej malej dielni v Bombaji postavilo prototyp umývačky.

Veľký objem z počiatočného financovania pochádza od samotných zakladateľov. "Všetci traja sme stiahli peniaze zo svojich osobných úspor až potom tu bol nápad osloviť investora," povedal Taksande."Nápad to bol pre Indiu nový," vysvetľuje Taksande pre Quartz. "Našli sme medzeru v umývacích službách, chýbala kvalita aj dostupnosť. Na riešenie tohto problému sme našli niekoľko nápadov, ktoré by mechanizované umývanie umožnili v našich podmienkach."

Po ôsmich mesiacoch výskumu a vývoja, Entropy Innovation konečne predstavila svoj stroj na Goa India Bike Week v januári 2014. Systém je zdanlivo jednoduchý. Hneď ako je motorka zaparkovaná v stojane stroja a dvere sa zatvoria, spustí sa po stlačení tlačidla umývací cyklus. Prevádzka si nevyžaduje kvalifikovanú obsluhu. Umývanie sa dokončí do dvoch minút.

V novembri 2014, spoločnosť, ktorá má teraz 25 zamestnancov, otvára svoju prvú prevádzku na parkovisku nákupného centra v Mulund, na predmestí Bombaja. Od vtedy pribudli ďalšie tri a do roku 2018 plánujú otvoriť ohromujúcich 800 prevádzok. Väčšinou pôjde o franšízy. "Veľký počet žiadostí prichádza z indických miest s počtom obyvateľov od 20-100 000," povedal Taksande. "Sem chceme sústrediť svoju pozornosť." Motocyklový trh sa v Indii sústreďuje v menších mestách, práve tam najviac rastú tržby z tohto segmentu.

Entropy Innovation si účtuje poplatky za používanie ich systému v rovnakom rozsahu ako sú sadzby na čerpacích staniciach za ručné umytie. "Ak sa má motocykel umyť, musí sa na to použiť naše zariadenie. To je naším cieľom," povedal Taksande. "Aby to bolo možné, chceme mať stroj v každom umývacom, či servisnom centre, na čerpacej stanici, aj na parkoviskách. Čím viac strojov zadáme do výroby, tým budú lacnejšie.“

Plány sú to vskutku ambiciózne, ale India je druhým najväčším svetovým trhom pre jednostopové vozidlá. V roku 2014 sa podľa indických výrobcov predalo v krajine 14 miliónov mopedov a motoriek. To znamená veľa špinavých motocyklov, ktoré čakajú na riadne vydrhnutie.

Súvisiace články

Aktuálne správy