Rusi môžu stiahnuť svoj majetok zo zahraničia: Putin podpísal zákon o kapitálovej amnestii

, ČTK Foto: SITA

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon zaručujúci beztrestnosť Rusom, ktorí do konca roka ohlásia svoje doposiaľ utajené bankové účty a ďalšie imanie v cudzine. Predpokladá sa, že tento krok pomôže čeliť chronickému problému postsovietskeho Ruska v podobe úniku kapitálu do cudziny, čo je jav, ktorý tiež prispel ku kríze v krajine.

Vláda si od takzvanej kapitálovej amnestie sľubuje, že v minulosti vyvezené a utajované peniaze sa vrátia späť do ruskej ekonomiky, oslabenej poklesom cien ropy na svetovom trhu, západnými sankciami a prepadom rubľa. "Podnikať v našej krajine nebolo vždy možné v právnom rámci, keďže zákony sa často menili. Za súčasnej právnej stability a predvídateľnosti je potrebné poskytnúť ľuďom možnosť pokojne a otvorene ohlásiť prostriedky, ktoré tak či inak získali, a tým pomôcť napraviť predošlé chyby," vysvetlil premiér Dmitrij Medvedev.

"Jedným z najdôležitejších ustanovení zákona je plné vymenovanie všetkých článkov trestného zákonníka, ktoré zaručujú beztrestnosť, od neplatenia odvodov, cez daňové úniky a zatajovanie majetku až po nelegálne vytváranie fingovaných firiem atď.," uviedol server newsru.com a dodal, že kto prizná majetok, bude aj zbavený povinnosti uhradiť štátnej pokladnici vzniknutú škodu. Navyše priznaný majetok nebude môcť poslúžiť na trestné, daňové či správne stíhanie.

Toto ustanovenie, ako v predstihu varovali komentátori, by mohlo byť v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ruska v boji proti praniu špinavých peňazí alebo financovaniu terorizmu. Podľa ministerstva financií však príslušná medzinárodná organizácia, Financial Action Task Force (FATF), nakoniec s amnestiou súhlasila, pretože milosť udeľuje len vinníkom daňových a colných deliktov, a nie páchateľom korupcie či prania peňazí.

Putin prisľúbil kapitálovú amnestiu vlani v decembri. Aj preto zákon sľubuje beztrestnosť len tomu, kto peniaze vyviezol z Ruska pred 1. januárom 2015. Vlani z Ruska odtieklo rekordných 151,5 miliardy dolárov, čo bolo trikrát viac ako v predošlom roku. Podľa odhadu ruského ministerstva hospodárskeho rozvoja by tento rok mohlo krajinu opustiť 60 až 80 miliárd dolárov.

Na odlive kapitálu sa podieľa aj splácanie zahraničných dlhov ruských podnikov, ktoré majú kvôli protiruskými sankciám obmedzenú možnosť refinancovať svoje dlhy novými zahraničnými pôžičkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy