Korekcia v Európe pokračuje

Hlavné indexy akciového trhu sú aj v úvode týždňa pod predajným tlakom s nemeckým DAXom aktuálne obchodujúci v strate -0.67%. Nemecký index sa obchoduje neďaleko 200 dňového exponenciálneho priemeru, ktorý sa nachádza približne na hranici 10.800 spoločne so silnými fibo levelom. Najvýraznejší pohyb dnešného dňa sa odohral na tureckej burze, s indexom BIST 100 so stratou cez 6% potom, ako vládnuca strana AK nedokázala udržať v parlamentu väčšinu. Hlavnou témou týždňa bude aj naďalej pokračujúca sága okolo Grécka, ktoré ťažko hladá zhodu s medzinárodnými veriteľmi. Mimo Grécka sa odohráva sumit G7 a v priebehu týždňa sa očakávajú makroekonomické dáta o hrubom domácom produkte z Eurozóny, správe o inflačných očakávaniach z Veľkéj Británie a dôležité budú aj údaje z USA o maloobchodných tržbách.

Nemecký index DAX s 200-dňovým exponenciálnym priemerom

Zdroj: Bloomberg

Na americkej burze po silných údajoch o pracovných miestach prevláda negatívny sentiment z dôvodu obavy o skoré zvýšenie úrokových sadzieb zo strany FEDu. Americké hospodárstvo vytvorilo v máji 280.000 nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva. Podľa Medzinárodného menového fondu by FED mal prehodnotiť skoré zvyšovanie úrokových mier, pretože pre globálne trhy môže predstavovať značné riziko.

Na európskej akciovej scéne sa významný pohyb podaril nemeckej banke Deutsche Bank (DBK.DE). Manažéri Jürgen Fitschen a Anshu Jain na mimoriadnom zasadnutí dozornej rady po dlhšie trvajúcej kritike, ktorá sa stupňovala v posledných týždňoch rezignali na svoje funkcie. Akcie spoločnosti uzavreli v piatok na hodnote 27.62, pričom v pondelok ráno poskočili až na hodnotu 29.87 s percentuálnym ziskom +8.2%. Počas štyroch rokov sa akcia nemeckej banky obchodovala s 80-percentným podhonotením voči nemeckému benchmarku DAX a nedokázala za vymaniť z pásma 22 – 37.50. Nie je preto veľkým prekvapeným, že akcionári s bývalý vedením neboli spokojní. Novým predsedom správnej rady sa stal Angličan John Cryan, ktorý sa v spoločnosti UBS AG vyšplhal medzi najvýznamnejších investičných bankárov. Očakáva sa, že pán Cryan prinesie nový vietor a odlišný pohľad na budúcnosť banky.

Vývoj grafu spoločnosti Deutsche Bank s Nemeckým benchmarkom

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy