Zisk leteckého odvetvia by mal dosiahnuť 29,3 mld. USD

Hlavným faktorom, ktorý v tomto roku zvyšuje zisky globálneho leteckého sektora, je podľa Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu zlacnenie ropy

Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA) zlepšila prognózu zisku globálneho leteckého odvetvia v tomto roku o vyše 17 % na sumu 29,3 mld. USD. V porovnaní s minulým rokom tak nová predikcia ráta s takmer zdvojnásobením zisku odvetvia. Asociácia uviedla, že hlavným faktorom, ktorý zvyšuje zisky leteckého odvetvia, je zlacnenie ropy. Prínos vyplývajúci z nižších cien ropy by však mohol tlmiť rast hodnoty dolára a to, že mnohí leteckí prepravcovia si cenu paliva poistili.

IATA ďalej konštatovala, že priemerná čistá zisková marža v odvetví sa v tomto roku v porovnaní rokom 2014 takmer zdvojnásobí na úroveň 4 % z vlaňajších 2,2 %. Náklady globálneho leteckého sektora na palivá sa podľa asociácie zmenšia na 191 mld. USD zo sumy 226 mld. USD v roku 2014. Zároveň očakáva, že lietadlá budú viac obsadené, keďže odvetvie pokračuje v lepšom prispôsobovaní kapacity a dopytu. „Predpokladá sa, že sústredenie sa na efektívnosť povedie k obsadenosti až na rekordnej úrovni 80,2 %,“ konštatovala IATA.

(1 EUR = 1,1162 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy