Francúzsko nepovažuje prípadný odchod Grécka z eurozóny za problém

Francúzsko nepovažuje prípadný odchod Grécka z eurozóny, takzvaný Grexit, z ekonomického hľadiska za problém. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Nebola by to pre nás žiadna dráma, keby Grécko opustilo eurozónu,“ uviedol dnes francúzsky minister financií Michel Sapin v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL. „Z finančného alebo ekonomického hľadiska by to nebola katastrofa.“ Grexit by však podľa jeho slov bol úderom pre európsky projekt. Eurozóna by sa mala rozširovať a nie zmenšovať.
Vyhlásenie francúzskeho ministra financií je netradične tvrdé, keďže práve Francúzsko v minulosti požadovalo väčšie pochopenie pre krízou zmietané Grécko, než mali napríklad Nemecko alebo ďalšie krajiny eurozóny.
Grécka vláda svojím tvrdým postojom a neochotou ku kompromisu v spore o reformy stratila aj svojho posledného prívrženca. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker odmietol telefonovať s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. Tsipras nechcel diskutovať o posledných návrhoch reforiem, ale nepredložil ani žiadne alternatívy. Juncker naďalej vylučuje odchod Grécka z eurozóny. Dodal však, že čas na záchranu krajiny sa kráti.

Súvisiace články

Aktuálne správy