Svetový podnikateľ roka je imigrant bez dátumu narodenia

, ČTK;EY Foto EY; youtube/Widoobiz

Nepozná presný dátum narodenia, vzoprel sa vôli rodiny a začínal absolútne bez peňazí. Titul Svetový podnikateľ roka získal Francúz sýrskeho pôvodu Mohed Altrad, ktorého firma Altrad Group predáva alebo prenajíma stroje a ďalšie zariadenia pre stavebníctvo. Uspel medzi 65 víťazmi národných kôl súťaže EY Podnikateľ roka z 53 krajín sveta, ktorí sa uchádzali o tento titul.

Mohed Altrad stratil krátko po narodení matku a babička, s ktorou vyrastal, mu nechcela dovoliť navštevovať školu. Mal sa stať pastierom. Chlapec túžiaci po vzdelaní ale vraj ku školskej budove napriek tomu chodil a dierou v stene sledoval vyučovanie. Keď si ho učiteľ všimol, mal miesto v triede isté. Skvelý žiak nakoniec v šestnástich rokoch emigroval do Francúzska, kde získal štipendium a prepracoval sa až k doktorandskému titulu v odbore počítačových vied. Aj keď pre veľké spoločnosti pracoval bezmála 15 rokov, vo svojom srdci bol vždy podnikateľom. Úspešne rozbehol a neskôr predal firmu, ktorá vyrábala prenosné počítače.

Po skončení štúdií pracoval na rôznych pozíciách, kým na dovolenke v južnom Francúzsku nenarazil s kamarátom na takmer skrachovanú lešenársku firmu, ktorú v roku 1985 kúpili a začali rozvíjať. "Vytvorili sme to pred tridsiatimi rokmi úplne z ničoho," hovorí Altrad.

V roku 2014 mala spoločnosť Altrad Group obrat 960 miliónov dolárov vďaka predaju či prenájmu celého radu produktov, vrátane lešenia, miešačiek a fúrikov. V súčasnosti zamestnáva po celom svete 7000 ľudí.

"Keď som bol v púšti, nemal som čo jesť. Zobudíte sa ráno a neviete, čo budete ten deň jesť ani čo budete jesť ďalší deň," zaspomínal vo svojej ďakovnej reči na neľahké detstvo ocenený podnikateľ. "Chcel by som tu odovzdať odkaz nádeje. Vždy som sa snažil podnikateľom povedať, že nesmú byť robotmi vyrábajúcimi peniaze. Musíme časť týchto peňazí dať ľuďom, ktorí ich potrebujú na svoju existenciu, aby mali čo jesť. Chcem toto ocenenie venovať každému, pretože zmyslom života je pomáhať ľudstvu. Môj príbeh by mal byť dôkazom, že všetci môžeme vziať svoj osud do vlastných rúk.“

Mohed podporuje iniciatívy ako Lekári bez hraníc a francúzsku Ligu proti rakovine. Získal francúzske štátne vyznamenanie Rad rytiera Čestnej légie a v roku 2014 bol povýšený na dôstojníka. Mohed je aj známy autor. Jeho sčasti autobiografický román „Badawi“, v preklade Beduín, sa v súčasnosti vyučuje na francúzskych školách v rámci povinnej literatúry.

Súvisiace články

Aktuálne správy