NDS si poistila zodpovednosť za škodu na 1,3 mil. eur

Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú členmi orgánov Národnej diaľničnej spoločnosti bude počas štyroch rokov poskytovať skupina troch poisťovní na čele so spoločnosťou Allianz Slovenská poisťovňa.

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) zaplatí na poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú členmi jej orgánov za štyri roky 1,28 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Tieto služby bude poskytovať skupina firiem v zložení Allianz Slovenská poisťovňa, a.s. (hlavný spolupoisťovateľ), QBE Insurance (Europe) Limited so sídlom v Londýne – pobočka v Košiciach a Kooperativa poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group. Ako vyplýva z výsledku verejnej súťaže, diaľničiari v nej dostali jedinú ponuku od uvedenej skupiny poisťovní.

Predpokladaná cena za poskytovanie poistných služieb bola 1,305 mil. eur bez dane, zmluvná cena má tak podiel 98 % z pôvodne odhadovaných nákladov. Poistenie je uzavreté na obdobie od 1. júla 2015 do 30. júna 2019, pričom ročné poistné má výšku 319,8 tis. eur. Poisťovacie služby sú podľa príslušného zákona oslobodené od dane z pridanej hodnoty. Limit plnenia na poistné udalosti počas poistného obdobia je 70 mil. eur.

Na základe zmluvy sú poistení bez spoluúčasti všetci minulí, súčasní a budúci členovia predstavenstva, členovia dozornej rady, prokuristi a riadiaci zamestnanci NDS. Poistenie sa pritom týka náhrad spoločnosti, nákladov obhajoby, súdnych trov, trov mimosúdneho vyrovnania, ako aj nákladov na styk s verejnosťou a zachovania dobrého mena. Poistenie sa riadi všeobecnými poistnými podmienkami pre poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú členmi orgánov spoločnosti a účinnými od 15. marca 2009.

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. vznikla 1. februára 2005 na základe zákona. Jej 100-percentným vlastníkom je štát, v mene ktorého koná Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť eviduje základné imanie takmer 3,145 mld. eur. K hlavným činnostiam spoločnosti patrí prevádzka, opravy, údržba a výstavba diaľnic a rýchlostných ciest.

Súvisiace články

Aktuálne správy