Odhad Moody’s: Rusko sa budúci rok vymaní z depresie

, ČTK Foto: SITA

Ratingová agentúra a Investors Service zlepšila výhľad vývoja hrubého domáceho produktu Ruska na roky 2015 a 2016. Moody’s teraz podľa piatkovej správy tlačovej agentúry TASS očakáva, že v tomto roku HDP klesne o tri percentá namiesto doteraz uvádzaných 5,5 percenta a budúci rok vykáže ekonomika nulový rast. Pôvodne agentúra čakala na budúci rok pokles o tri percentá.

Ruský finančný trh sa po komplikovanom minuloročnom štvrtom štvrťroku koncom tohtoročného januára stabilizoval, upozornila Moody’s. Podľa najnovšieho výhľadu analytikov agentúry by recesia v Rusku mohla byť menej výrazná a zdĺhavá, než sa očakávalo.

K zlepšeniu ekonomickej situácie v Rusku podľa Moody’s prispelo zníženie hlavnej úrokovej sadzby centrálnou bankou Ruska a oživenie na globálnom ropnom trhu. Priemerná cena ropy Brent by tento rok mala byť 55 dolárov za barel a budúci rok 65 dolárov za barel. Ešte na začiatku minulého roka sa však pohybovala okolo sto dolárov, než poklesla na polovicu.

Analytici Moody’s očakávajú, že ruská centrálna banka bude na najbližších dvoch až troch zasadnutiach menového výboru pokračovať so znižovaním úrokov. Inflácia v Rusku má podľa nového odhadu na konci tohto roka dosiahnuť 12 percent. V budúcom roku však spomalí na 8,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy