Sponzori sa vyhrážajú: So škandálom vo FIFA nechceme mať nič spoločné

, BBC;CNBC Foto: SITA

Hlavní sponzori FIFA vyjadrili "vážne znepokojenie", potom, čo boli v USA obvinení vyšší úradníci futbalového riadiaceho orgánu z vydierania, podvodu a prania špinavých peňazí. Vyhlásanie spoločnosti Coca-Cola pre BBC je v zmysle, že Svetový pohár bol "pošpinený.“

Sedem najvyšší úradníkov zatkli v stredu v Zürichu, v päťhviezdičkovom hoteli, kde sa zišli pred výročným zasadnutím FIFA. Dohromady je 14 ľudí obvinených. FIFA v stredu oznámila predbežný zákaz aktivít spojených s futbalom.

Švajčiarski prokurátori otvárajú aj samostatné vyšetrovanie výberového konania pre turnaj Svetového pohára v roku 2018 v Rusku a 2022 v Katare. Aj tu je podozrenie zo zlého hospodárenia a prania špinavých peňazí v súvislosti s rozdelením na futbalové majstrovstvá sveta. Vyšetrovanie sa vedie "proti osobám neznámym pre švajčiarsku políciu.“

Kľúčoví sponzori FIFA, vrátane Adidas, Coca-Cola, Visa, Sony, Gazprom a Hyundai/Kia čelia rastúcej výzvy, aby vyvinuli na FIFA tlak. "Táto zdĺhavá diskusia poškvrnil poslanie a ideály FIFA World Cup a my sme opakovane vyjadrili naše obavy ohľadom týchto závažných obvinení," vyhlásila vo svojej reakcii Coca-Cola. Adidas reagoval, že je "plne odhodlaný vytvárať kultúru, ktorá podporuje najvyššie štandardy etiky a zhody, a očakáva to isté od svojich partnerov". Aj Visa je sklamaná "Naše znepokojenie s FIFA vo svetle dnešného vývoja je hlboké… očakávame, že FIFA, rýchle prijme kroky na riešenie týchto problémov. Ak FIFA nič neurobí, budeme musieť prehodnotiť naše sponzorstvo," uviedla spoločnosť vo vyhlásení v stredu.

McDonald's tvrdí, že posledný vývoj bol "extrémny" a že situáciu sleduje aj naďalej podrobne. Škandál už prerástol do obludných rozmerov, firmy by sa radšej stiahli zo sponzorstva, než by ich meno malo byť spájané s korupciou a podovodom. "Ak ste odviedli niekoľko miliónov eur do podniku, potom budete určite mať právo aj povinnosť žiadať, či nie ste poškodení," povedal Cobus de Swardt, generálny riaditeľ kampane skupiny Transparency International pre agentúru AP. Hlavný sponzori FIFA majú svoju expozíciu na štadiónoch, a majú aj právo používať ochrannú známku FIFA vo svojej reklame. V súčasnosti má FIFA päť hlavných partnerov, podľa oficiálneho webu organizácie.

Schéma podvodu v športovom marketingu

Obvinenenia z prijímania úplatkov a provízií za viac ako 150 miliónov dolárov siahajú do roku 1991, čiže za obdobie 24 rokov. Americká generálna prokurátorka Loretta Lynchová uviedla, že niektorí manažéri FIFA mali "zneužívať svoje pozície k získaniu úplatkov. Urobili to znovu a znovu, rok čo rok, turnaj po turnaji".

Riaditeľ FBI James Comey k tomu povedal: "Obžalovaní sa starali o kultúru korupcie a chamtivosti, ktorá vytvorila nerovné podmienky pre najväčší šport na svete."

Sedem zatknutých v Zürichu boli podpredsedovia Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel a José Maria Marin. USA žiada ich vydanie.

Okrem zdesenia najväčších sponzorov z obvinení z korupcie, ktorým čelí FIFA je tu ešte jedna zaujímavá vec. Z detailov stredajšej obžaloby nemá radosť hlavne jeden americký výrobca športových potrieb.

Zo 161 stranového dokumentu vydanom Americkým ministerstvom spravodlivosti (Doj) vyplýva, že do aféry úplatkov je zapojená aj istá nadnárodná spoločnosť, so sídlom v USA. Išlo o úplatky pri podpisovaní sponzorskej zmluvy s brazílskym národným futbalovým zväzom v roku 1996.

V dokumente sa názov firmy nespomína, hovorí sa len o výrobcovi športového oblečenia, ale Nike na svojej webovej stránke uvádza, že podpísali licenčnú dohodu s brazílskym futbalovým tímom v rovnakom roku. Nike to nechcela komentovať, ale vyhlásila, že je znepokojená  "tak vážnym obvinením." "Nike verí etike a fair play v práci aj športe a dôrazne odmieta akúkoľvek formu manipulácie alebo korupcie. Spolupracujeme, a aj naďalej budeme spolupracovať s úradmi," povedal hovorca tento týždeň. stredu neskoro. Akcie Nike mierne spadli, o 0,5 percenta, počas stredajšieho zasadnutia.

Doj tvrdí, že obrovské sumy peňazí zmenili majiteľa v USA medzi firmami zaoberajúcimi sa športovým marketingom a úradníkmi FIFA cez regionálne pobočky. V obvinenia sa spomínajú aj niektoré banky na Wall Street, ktoré boli údajne zapojené do prevodu peňazí medzi rôznymi stranami, aj keď banjky samotné nie sú obvinené z nekalých praktík. Citibank, JPMorgan Chase a HSBC sú priamo menované v dokumente, rovnako ako aj UBS, Bank of America, Espirito Santo Bank a Julius Baer. Hovorca Citi pre CNBC priznal, že banka "spolupracuje s ministerstvom spravodlivosti v rámci vyšetrovania", zatiaľ čo JPMorgan a HSBC to odmietli komentovať.

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy