Deutsche Bank zaplatí za manipuláciu sadzieb vyrovnanie 2,5 mld. USD

Deutsche Bank súhlasila s vyrovnaním vo výške 2,5 miliardy USD (2,32 miliardy eur) v súvislosti so škandálom okolo manipulácie úrokových sadzieb Libor a Euribor. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Jej britská dcéra priznala vinu z trestného činu podvodu a stala sa tak ôsmou finančnou inštitúciou, ktorá zaplatila sankciu. V prípade Deutsche Bank ide o rekordnú sumu. Dohoda s americkým a britským finančným dozorom je výsledkom sedem rokov trvajúceho vyšetrovania, ktoré zničilo reputáciu bankového sektora a viedlo k pokutám voči najvýznamnejším bankám sveta v celkovej sume vyše 8,5 miliardy USD. Trestnému stíhaniu čelí 21 maklérov.
Najväčšia nemecká komerčná banka zaplatí americkým úradom 2,175 miliardy USD, z čoho Úrad pre finančné služby (DFS) získa 600 miliónov USD, Komisia pre termínové obchody s komoditami 800 miliónov USD a ministerstvo spravodlivosti 775 miliónov USD. Britský finančný dozor (FCA) zinkasuje 227 miliónov libier (316,6 milióna eur). Podľa informácií FCA prečinov sa dopustilo najmenej 29 zamestnancov Deutsche Bank. Väčšina z nich sídlila v Londýne, niektorí však pracovali aj vo Frankfurte nad Mohanom, Tokiu a New Yorku.
Sankcia voči Deutsche Bank výrazne prevyšuje sumu, ktorú museli zaplatiť ostatné inštitúcie. Napríklad švajčiarska UBS zaplatila 1,5 miliardy USD. Banky a úrady striktne dodržiavajú mlčanie, preto nie je jasné, prečo práve Deutsche Bank zaplatí viac než jej konkurenti. Informácie, ktoré sa predsa dostali na verejnosť, naznačujú mimoriadne napäté vzťahy medzi bankou a dozorným úradom. Napríklad FCA jej vytýka neochotu spolupracovať pri vyšetrovaní, na čo sú anglosaské úrady mimoriadne alergické. Pocítila to aj francúzska BNP Paribas, ktorá vlani zaplatila rekordných takmer 9 miliárd USD za obchodovanie so štátmi, ktoré sa v tom čase nachádzali na čiernej listine USA, ako bol Irán, Kuba či Sudán.
Podozrenie, že banka a jej makléri sa pokúšali o manipuláciu úrokovej sadzby Libor, za ktorú si banky navzájom požičiavali peniaze, sa prvýkrát objavilo počas finančnej krízy v roku 2008. Trvalo ďalšie štyri roky, kým britská banka Barclays ako prvá musela zaplatiť dovtedy rekordnú sankciu 450 miliónov USD. Obvinenie sa týkalo snahy úmyselne znížiť úrokové sadzby Libor a Euribor.
Interné vyšetrovanie Deutsche Bank bolo najväčšie v jej histórii. Audítori zhromaždili viac než 150 miliónov elektronických dokumentov a 850.000 zvukových nahrávok. Banka však pripustila, že posielanie dát dozorným úradom škrípalo, čo viedlo k tvrdej kritike a pravdepodobne sa podpísalo aj pod vyššiu sankciu.
(1 EUR = 1,0772 USD, 1 EUR = 0,7170 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy