Skončiť má ďalšie súdnolekárske pracovisko

Na konci júna by malo skončiť SLaPA pracovisko v Žiline, posilní sa Martin.

Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pokračuje v racionalizácii siete súdnolekárskych a patologicko-anatomických (SLaPA) pracovísk. Po tom, čo v minulom roku zrušil pracovisko v Lučenci, sa rozhodol ukončiť aj činnosť SLaPA v Žiline. Malo by sa tak stať k prvému júlu toho roka. „Aj napriek vynaloženým snahám úradu, SLaPA pracovisko v Žiline nie je z dlhodobého hľadiska udržateľné,“ vysvetlila hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

Pracovisko má byť dlhodobejšie nedostatočne personálne zabezpečené a jeho vyťaženosť za ostatné roky nie je na potrebnej úrovni, pričom neustále klesá. Po skončení žilinského pracoviska sa posilní martinské, okrem iného sa tam presunie personál i ušetrené peniaze. Valášiková tvrdí, že SLaPA pracovisko v Martine zabezpečili tak, aby zvládalo nárast pitiev ako aj laboratórnych vyšetrovacích metód.

„Úrad sa snaží zefektívniť činnosť SLaPA pracovísk neustálym zdokonaľovaním systémov a metód riadenia. Iné racionalizačné opatrenia podobného charakteru nie sú zatiaľ v pláne,“ uviedla Valášiková na otázku, či sa budú rušiť ďalšie pracoviská.

Opačným prípadom ako je Žilina či Lučenec, sú Košice, kde sa bude modernizovať. Vybudovať sa tu má nové SLaPA pracovisko. Podľa hovorkyne, v súčasnosti žiadajú o stavebné povolenia a dokončujú podklady na to, aby mohli vyhlásiť verejné obstarávania na dodanie stavebných prác a prístrojového vybavenia.

Racionalizáciu SLaPA pracovísk si ako jeden zo svojich cieľov stanovilo súčasné vedenie úradu po svojom nástupe v lete 2012. SLaPA pracoviská fungujú v Bratislave, Martine, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove, Poprade a Košiciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy