Google vstupuje do sveta mobilnej komunikácie, predstavil svoju virtuálnu sieť

, businessinsider;ČTK Foto: google;SITA

Google sa stal virtuálnym mobilným operátorom využívajúcim siete amerického T-Mobilu a Sprintu, dvoch zo štyroch kľúčových zámorských mobilných operátorov. K tomu treba ešte pripočítať Wi-Fi siete a špeciálnu SIM kartu, ktorá umožní plynule prechádzať medzi jednotlivými technológiami podľa toho, ktorá práve poskytne tú najlepšiu konektivitu.

Revolučná myšlienka je založená na tom, že telefónne číslo získa charakter používateľského účtu. To posúva komunikáciu nad rámec jediného zariadenia, v ktorom je práve vložená SIM. Prihlásiť sa a komunikovať tak môžete z tabletu, počítača, aj inteligentného televízora. Alebo z požičaného telefónu. Textové správy, obrázky, hlas aj video pobeží na technológii, ktorú má Google už riadne odskúšanú.

Platíte len za dáta, ktoré ste použili. Znie to dobre, nie? Zaplatíte 20 dolárov za mesiac a získate  neobmedzené volania, posielanie SMS správ, mobilné využitie hotspotu  a medzinárodné pokrytie. Každý gigabajt dát stojí ďalších desať dolárov mesačne. Ak ich nevyužijete Google vám rozdiel v cene vyplatí. A to všetko bez viazanosti.
Zaujímavé sú aj možnosti roamingu. Hneď od spustenia môžu zákazníci vo viac ako 120 krajinách komunikovať za domáce ceny. Nájdeme tam aj Slovensko, ale ceny na stránke, na rozdiel od iných krajín, uvedené nie sú.

Je tu ale aj zopár obmedzení. Projekt Fi je k dispozícii len v obmedzenej oblasti v USA, a funguje len na telefóne Nexus 6, vyrobený spoločnosťou Motorola. K dispozícii nie sú žiadne bezprostredné plány na otvorenie projektu Fi iným zariadeniam. „Vzhľadom na obmedzený počet zariadení a operátorov, zatiaľ Google významnejšiu pozíciu na mobilnom trhu nezíska,“ povedal agentúre Reuters analytik Brian Blau z výskumnej firmy Gartner. Pokiaľ ale bude mať Project Fi úspech, mohlo by to prinútiť najväčšie americké operátory AT & T a Verizon Wireless k ďalšiemu znižovaniu cien za pripojenie k internetu.

Akcie spoločnosti Google vzrástli o 1,3 % po tom, čo oznámili uvedenie služby Fi, akcie T-Mobile vzrástli o 2,1 % a Sprintu o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy