Ekonomika Ruska by mala tento rok klesnúť o 3,8 %, Ukrajiny o 5,5 %

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil prognózu vývoja ruskej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Dôvodom sú medzinárodné sankcie a prudký pokles cien ropy. Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.
Podľa novej prognózy MMF klesne ruská ekonomika v roku 2015 až o 3,8 %. To znamená výrazné zhoršenie odhadu oproti januáru, keď fond očakával v tomto roku pokles ekonomiky Ruska o 3 %.
Navyše, MMF čiastočne zhoršil odhad aj pre rok 2016. Zatiaľ čo v januári predpokladal pokles hrubého domáceho produktu (HDP) Ruska v roku 2016 o 1 %, najnovšie očakáva pokles o 1,1 %.
Dôvodom sú podľa fondu najmä klesajúce ceny ropy, ktorá je kľúčovým vývozným artiklom Ruskej federácie, a hospodárske sankcie, ktoré na Rusko uvalili západné štáty. Bola to ich odpoveď na anexiu Krymu v marci minulého roka a následné aktivity Ruska v súvislosti s krízou na východe Ukrajiny.
Čo sa týka Ukrajiny, MMF očakáva tento rok pokles jej ekonomiky o 5,5 %, uviedla agentúra Ukrinform. To by znamenalo čiastočné zmiernenie nepriaznivého vývoja, keďže v minulom roku klesla ukrajinská ekonomika o 6,8 %. Navyše, v budúcom roku počíta fond so stabilizáciou a hospodárskym rastom, ktorý by mal dosiahnuť 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy