Dlhopisová rarita: Mexiko si požičalo eurá na sto rokov

, E15 Foto: SITA

Mexiko sa stalo historicky prvou krajinou, ktorá investorom ponúkla eurobondy s tak dlhou splatnosťou. Kombináciou eura a extrémneho horizonte pôžičky Mexiko podstatne ušetrí.

Európskym investorom vrátane niekoľkých generácií ich potomkov je určená najnovšia ponuka mexickej vlády. Krajina si prišla pre peniaze na opačný breh Atlantiku a vydala dlhopisy za poldruha miliardy eur splatné až v roku 2115.

Mexická vláda veriteľom po nasledujúcich sto rokov prisľúbila vyplácať úrok 4,2 percenta ročne. Za pôžičku krajine na tridsať rokov pritom investori v súčasnosti požadujú úrok 6,3 percenta, teda o polovicu viac. Mexiko už má dve emisie storočných bondov v zahraničných menách za sebou. Pred piatimi rokmi ponúkla krajiny investorom dolárovú emisiu s úrokom 6,1 percenta, vlani nasledovala emisia v britských librách, ktorá záujemcom vynáša 5,3 percenta ročne.

"Záujem o dlhodobé bondy medzi investormi vďaka kvantitatívnemu uvoľňovaniu Európskej centrálnej banky výrazne vzrástol," uvádza obchodník z londýnskej brokerskej firmy GMSA Angelo Rossetto. Storočné eurobondy napriek tomu zostávajú raritou. Doteraz ich ponúkli len privátni hráči, na trhu sa obchodujú storočné papiere francúzskej energetickej firmy GDF Suez alebo bondy nemeckej farmaceutickej skupiny Bayer.

Mexiko nie je jedinou krajinou, ktorú lákajú pôžičky v Európe. Vlády a firmy z rozvíjajúcich sa krajín mimo Európy vydali na starom kontinente len počas prvého štvrťroku tohto roka podľa údajov agentúry Bloomberg dlhopisy za 20 miliárd eur, išlo tak o druhý najrušnejšie kvartál za uplynulú dekádu.

Súvisiace články

Aktuálne správy