Intesa a UniCredit zlúčia problémové úvery

Predstavenstvo spoločnosti UniCredit schválilo plán spolupráce s konkurenčnou bankou Intesa Sanpaolo a spoločnosťou KKR. Vo štvrtok to uviedol šéf banky UniCredit Federico Ghizzoni. Banky sa dohodli na tom, že združia svoje problémové úvery. Zároveň dúfajú, že skombinovanie problémových úverov spoločne s výhodami externých expertíz a kapitálu im umožnia ľahšie tieto záväzky ozdraviť, prípadne predať tretím stranám.

Podľa tohto plánu by mali UniCredit a Intesa dať dohromady úvery v hodnote do dvoch miliárd eur. Po viac ako roku rokovaní by mal projekt podľa Ghizzoniho odštartovať „čo najskôr“. Podľa neho sa pritom „nehovorí o mesiacoch“.

Spoločnosť UniCredit pôsobí aj na Slovensku. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.

Členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete, je aj slovenská VÚB banka. VÚB bola do Obchodného registra SR zapísaná v roku 1992. Poskytuje retailové a komerčné bankové služby. Má aj jednu pobočku v Českej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy