Ekonomika regiónu OECD je stabilná, eurozóna zrýchľuje

Ekonomická situácia v regióne, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), je stabilná, pričom tempo rastu ekonomiky eurozóny a Indie sa zrýchľuje, ale Čína, Rusko a Brazília naopak spomaľujú. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu organizácie so sídlom v Paríži, ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.
Podľa výsledkov prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), zostal vo februári na januárovej úrovni 100,3 bodu.
Ale CLI eurozóny ako celku sa vo februári zvýšil na 100,7 bodu z januárových 100,6 bodu. Dôvodom je rast CLI troch najväčších ekonomík bloku – Nemecka, Francúzska aj Talianska. To signalizuje, že hospodárstvo regiónu, ktorý platí eurom, naberá tempo.
Aj indický index vo februári vzrástol na 99,5 bodu z predchádzajúcich 99,3 bodu, ale čínsky, ruský a brazílsky index klesli. A znížil sa aj CLI Spojených štátov, a to na 100 bodov zo 100,1 bodu v januári, zatiaľ čo japonský index naopak vzrástol na 100 bodov z 99,9 bodu.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy