Farmári sa odvracajú od kukurice

, Colosseum Foto:thinkstock

Výmera plochy osiatej kukuricou klesá tretím rokom v rade a súčasne by mala byť tiež najmenšou osiatou plochou v Spojených štátoch od roku 2010.

Na konci marca tohto roka americké Ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) zverejnilo odhad osiatej plochy v USA pre rok 2015. Spojené štáty sú najväčším producentom obilnín na svete. USDA odhaduje, že plocha osiata kukuricou zaberie 89,2 milióna akrov, čo je pokles o 2 percentá v porovnaní s minulým rokom. Trh očakával 88,7 milióna akrov.

Spojené štáty sú najväčším producentom a exportérom kukurice na svete. Táto komodita je veľmi významná pre americkú ekonomiku a vývoz kukurice predstavuje pre obchodnú bilanciu USA najväčší čistý prínos zo všetkých poľnohospodárskych komodít.

Aj keď Spojené štáty ovládajú svetový obchod s kukuricou, export tvorí relatívne malú časť dopytu po kukurici z USA,  zhruba 15 %. Ceny kukurice sú do značnej miery určované vzťahmi medzi ponukou a dopytom na americkom trhu a zvyšok sveta sa prispôsobuje bežným cenám v USA. Veľkú úlohu hrá počasie na americkom stredozápade, pretože podľa toho sa následne odvíja ponuka, dodávky aj ceny kukurice.

Argentína je už niekoľko rokov druhý najväčší vývozca kukurice. Argentínski poľnohospodári zasievajú kukuricu následne po zistení veľkosti úrody v USA, čím poskytujú rýchlu a trhovo orientovanú odozvu na strane ponuky. Niekoľko krajín vrátane Brazílie, Ukrajiny, Rumunska a Juhoafrickej republiky má významný vplyv na vývoz kukurice, keď je úroda veľká a medzinárodné ceny sú atraktívne.

Globálna produkcia kukurice rastie v posledných rokoch výrazným tempom. Najväčší nárast bol zjavný v roku 2013, kedy sa celosvetová produkcia zvýšila na 989,6 milióna ton, zatiaľ čo v roku 2012 dosahovala len 867,9 milióna ton. V roku 2014 sa globálna úroda zvýšila marginálne. Taktiež celosvetová spotreba kukurice rok čo rok stúpa. V niektorých rokoch dokonca predbehla produkciu. Výrazný nárast globálnej spotreby bol zaznamenaný v roku 2013 a to na 944,8 milióna ton z predchádzajúcich 868,7 milióna ton. V minulom roku 2014 sa celosvetová spotreba opäť zvýšila, čím sa dostala na konečných 972,5 milióna ton. Zásoby tejto komodity vykazujú rastúcu krivku, keď sa za rok 2014 dostali na konečných 185,3 milióna ton. Pomer zásob k spotrebe je najvyšší od roku 2008.

Celosvetové zásoby obilnín sú na relatívne vysokej úrovni. Avšak veľkosť osiatej plochy v USA aj v Európe sa zmenšila. Najmä v prípade kukurice je možné zníženie zásob na konci tohtoročnej sezóny. V priebehu prvej polovice roka očakávame stagnáciu cien kukurice. Podľa nášho názoru je postupne možné očakávať rast ceny kukurice a to predovšetkým koncom roka.

Kukuricu môžu investori obchodovať prostredníctvom futures a alebo pomocou ETF Teucrium Corn Fund.

Autorom je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy