SPP pomohla k vyššiemu zisku reorganizácia podniku

Slovenský plynárenský priemysel vykázal za minulý rok zisk pred zdanením vo výške 483 miliónov eur, pričom v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o nárast 186 miliónov, čiže 63 percent.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dosiahol vlani medziročný nárast zisku najmä vďaka dividendám a ziskom z predaja investícií súvisiacich s minuloročnou reorganizáciou podniku. Pre portál vEnergetike.sk to uviedol hovorca SPP Michal Holeš. SPP vykázal za minulý rok zisk pred zdanením vo výške 483 miliónov eur, pričom v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o nárast o 186 miliónov, čiže 63 percent. Zisk po zdanení dosiahol výšku 289 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 21 miliónov eur.

Súčasťou vlaňajšej reorganizácie bol aj predaj 49 % SPP Infrastructure, v ktorej má v súčasnosti 51-percentný podiel samotný SPP ovládaný štátom a 49-percentný podiel Slovak Gas Holding B.V. vlastnený českou energetickou skupinou EPH. Spoločnosť SPP Infrastructure je jediným akcionárom v slovenskom prepravcovi plynu, spoločnosti Eustream a vo firme SPP-distribúcia.

Plynári tvrdia, že sa im podarilo výrazne zlepšiť hospodárenie v segmente domácností, ktorý podľa bývalých zahraničných akcionárov SPP bol každoročne v strate. „Hlavným dôvodom je optimalizácia nákupu komodity a úspešné rokovania s dodávateľom. Takisto sme významne optimalizovali náklady na nákup zemného plynu i prevádzkové náklady, vrátane osobných,“ zdôvodnil zlepšenie hospodárenia pri domácnostiach Holeš.

SPP v minulom roku dosiahol výnosy z predaja výrobkov a služieb vo výške 1,544 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 17 %. Zníženie výnosov bolo spôsobené najmä zmenšením celkovej spotreby zemného plynu na Slovensku v dôsledku nadpriemerne teplého počasia. „Najväčšia časť tržieb pochádzala z predaja plynu,“ konštatoval Holeš.

Spoločnosť SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. V súčasnosti poskytuje dodávku plynu a elektriny, ako aj doplnkových služieb pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva hospodárstva SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy