Grécko nepožiadalo Rusko o pomoc, tvrdí Putin

Rusko však môže Grécku poskytnúť úvery na financovanie veľkých spoločných projektov, ktoré by Atény splácali z budúcich výnosov, uviedol po rokovaniach s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom ruský prezident Vladimir Putin

Grécko nepožiadalo Rusko o finančnú pomoc, krajina však môže Aténam poskytnúť úvery na financovanie spoločných veľkých projektov. Po stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom to vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Prípadné úvery by Atény splácali zo ziskov z budúcich projektov, povedal Putin. Možná spolupráca bola predmetom podrobnej diskusie, uviedol ďalej ruský prezident. Bližšie informácie k obsahu rokovaní v Moskve neposkytol. Ruské firmy by sa mohli v Grécku zapojiť do privatizačných tendrov, pokiaľ ich vláda v Aténach vypíše, uviedol ďalej Putin a vyjadril nádej, že v takomto prípade by ruskí investori v porovnaní s inými možnými záujemcami neboli diskriminovaní.

Vladimir Putin ešte pred rokovaniami s gréckym premiérom naznačil možnosť zrušenia zákazu dovážať grécke výrobky na ruský trh. Dovoz potravín z krajín EÚ či USA Moskva zakázala na obdobie jedného roka v auguste 2014 v reakcii na západné sankcie voči Rusku pre jeho rolu v kríze na Ukrajine. Embargo zasiahlo najmä gréckych producentov syrov a zeleniny a vzájomný obchod oboch krajín klesol o zhruba 40 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy