ÚVO opäť predloží návrh novely o registri užívateľov výhod

Úrad pre verejné obstarávanie ešte musí do návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý zriadi register konečných užívateľov výhod subjektov pri verejnom obstarávaní, zapracovať pripomienky legislatívnej rady vlády.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) podľa jeho predsedníčky Zity Táborskej opäť predloží na vládu návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý zriadi register konečných užívateľov výhod subjektov pri verejnom obstarávaní, do budúceho týždňa. Predtým ešte musí zapracovať do návrhu pripomienky legislatívnej rady vlády. Rokovanie o tomto bode vláda v stredu prerušila. Na výhrady opozície, že navrhovaný zákon nie je účinný proti schránkovým firmám, neodhalí ich skutočných vlastníkov a týka sa iba účasti firiem vo verejnom obstarávaní, Táborská odvetila, že čokoľvek bude prijaté, bude lepšie ako nič.

„Verejné obstarávanie je pokryté. Každý, kto sa bude chcieť zúčastniť alebo mať podpísanú zmluvu v procese verejného obstarávania, bude musieť byť jasné, kto je konečným užívateľom výhod,“ povedala Táborská. Firmy budú podľa nej musieť predložiť o tom čestné vyhlásenie. „Akonáhle tam bude pochybenie, alebo bude mať niekto výhrady, že je údaj nepravdivý, bude sa to prešetrovať,“ uviedla. Proces zisťovania je podľa šéfky ÚVO veľmi náročný a proces verejného obstarávania nemôže byť zabrzdený. V zozname podnikateľov na stránke ÚVO pribudnú aj údaje o ich konečných užívateľoch a tie budú verejne prístupné.

Uchádzači vo verejnom obstarávaní, vrátane napríklad spoločnosti Váhostav, ktorá je v reštrukturalizácii, budú musieť uviesť svojich konečných užívateľov výhod. Ak ich neuvedú až do poslednej fyzickej osoby, obstarávatelia nebudú môcť podpísať s nimi zmluvu. „Musí byť rozkľúčovaná celá vetva vlastníkov až po fyzickú osobu,“ potvrdila Táborská.

V prípade nastrčených osôb by mali byť skutoční vlastníci zistení z údajov štátnej, resp. verejnej správy. „Verím, že podnikatelia budú čestne priznávať svojich konečných užívateľov výhod, lebo 90 percent podnikateľov na Slovensku je serióznych a nemajú problém takýchto prijímateľov priznať. Ktorí to nechcú priznať, nebudú môcť uzavrieť zmluvu vo verejnom obstarávaní,“ dodala Táborská. Za uvedenie nepravdivých údajov a uzavretie zmluvy napriek tomu budú hroziť sankcie aj pre obstarávateľov a firmy budú mať zákaz účasti vo verejnom obstarávaní na tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy