Putin naznačil zrušenie embarga na grécke výrobky

Vyjadril sa tak na stretnutí s gréckym premiérom Aléxisom Tsíprasom, ktorého krajinu tvrdo zasiahol minulý rok zavedený zákaz dovozu vybraných tovarov z krajín EÚ

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu naznačil zrušenie zákazu dovážať grécke výrobky na ruský trh. Vyjadril sa tak na stretnutí s gréckym premiérom Aléxisom Tsíprasom, ktorého krajinu tvrdo zasiahol minulý rok zavedený zákaz dovozu vybraných tovarov z krajín EÚ, konkrétne syra a zeleniny z Grécka. Výsledkom bol pokles vzájomného obchodu o 40 percent. Podľa Putina však Tsíprasova návšteva "poskytuje príležitosť na analýzu možného obnovenia obchodu". Putin vo veci Tsíprasovej prítomnosti v Moskve taktiež poukázal na "spoločné duchovné korene oboch krajín", a to najmä pred nadchádzajúcou pravoslávnou Veľkou nocou.

 

Dovoz potravín z krajín EÚ či USA Moskva zakázala na obdobie jedného roka v auguste 2014 v reakcii na západné sankcie voči Rusku pre jeho úlohu v rámci krízy na Ukrajine. Ruská vláda v utorok informovala, že uvažuje o vyškrtnutí Grécka, Maďarska a Cypru zo svojho zoznamu.

Súvisiace články

Aktuálne správy