Nízka cena ropy spustila megafúziu desaťročia: Shell kúpi britskú BG za 70 miliárd dolárov

, ČTK Foto: SITA

Britsko-holandský ropný koncern Royal Dutch Shell sa dohodol na prevzatí britskej plynárenskej skupiny BG Group za zhruba 70 miliárd dolárov. Bude to prvá megafúzia v odvetví ťažby ropy a plynu za posledné desaťročie a štvrtá najväčšia koncentrácia v tomto sektore od roku 1996.

Shell, ktorý je s trhovou hodnotou 202 miliárd dolárov najväčšou ropnou spoločnosťou v Európe, kúpou BG výrazne posilní svoju pozíciu v ťažbe zemného plynu. Čo do veľkosti sa priblíži americkému rivalovi Exxon Mobil, ktorý je s kapitalizáciou 360 miliárd dolárov najväčšou verejne obchodovanou ropnou spoločnosťou sveta. Trhová hodnota BG predstavovala v utorok 46 miliárd dolárov.

Shell sa s BG dohodli, že za akcie britskej firmy zaplatia v hotovosti a svojimi akciami v pomere, ktorý bude znamenať prirážku asi 52 percent k priemernej trhovej cene akcie BG za posledných 90 dní. Akcionári BG budú vlastniť zhruba 19 percent spojenej spoločnosti. Vedenie oboch spoločností odporučila akcionárom spojenie schváliť. Akcie BG začali dnešné obchodovanie na londýnskej burze vzostupom o 42 percent. Akcie Shellu naopak o takmer dve percentá klesli. Kurz akcií konkurenčného britského koncernu BP ale vzrástol o 3,5 percenta.

Shell získa prevzatím BG prístup k rozsiahlym projektom v ťažbe plynu v Brazílii, východnej Afrike, Austrálii, Kazachstane a Egypte a k ambicióznym projektom na poli skvapalneného zemného plynu (LNG). Objem jeho rezerv ropy a plynu sa po transakcii zvýši o 25 percent. "Máme dve veľmi silné portfólia aktivít, v ťažbe v hlbokých vodách a v plyne," povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ Shellu Ben van Beurden. Dodal, že skupina sa chce stať popredným svetovým producentom LNG.

BG sa v poslednej dobe dostala do ťažkostí kvôli problémom v Egypte a musela z hodnoty svojho majetku odpísať asi šesť miliárd dolárov. Jej celoročný zisk klesol o osem percent, firma znížila tohtoročný plán investičných výdavkov o 36 percent a jej akcie od leta stratili viac než štvrtinu hodnoty.

Prepad cien ropy, ktoré od minulého leta klesli na zhruba polovicu, núti ťažiarov znižovať náklady a jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je vzájomné spájanie sa. Obe firmy odhadli, že ich vzájomné spojenie prinesie vďaka "synergickým efektom" navyše takmer štyri miliardy dolárov ročne.

Nízke ceny ropy vytvorili v ropnom sektore prostredie podobné situácii na konci 90. rokov a začiatku tisícročia, kedy bolo dohodnutých niekoľko veľkých prevzatí a fúzií. Exxon vtedy získal súčasnú podobu prevzatím spoločnosti Mobil, Chevron sa spojil s firmou Texaco a BP kúpila spoločnosti Amoco a Arco.

Súvisiace články

Aktuálne správy