Skutočný príbeh miliónového podvodu: Ako údajne švajčiarsky obchodník ruského oligarchu ošmekol

, CNBC Foto: SITA

Počas minulého Silvestra si Dmitrij Rybolovlev, ruský miliardár, sadol na obed v do známeho rezortu, kde sa stretáva s ostatnými bohatými hosťami. Tentoraz zazrel Sandyho Hellera, newyorského obchodníka s umením a poradcu mnohých manažérov hedžových fondov.

Rybolovlev, ktorý dnes žije v Monaku, je vášnivý zberateľ umenia, takže konverzácia sa prirodzene obrátila na rastúce ceny v tomto segmente. Heller medzi rečou spomenul Modiglianiho obraz, ktorý predáva jeden z jeho klientov, Steve Cohen. „Čože  Modigliani?" Spýtal sa Rybolovlev, podľa svedkov rozhovoru. Heller odvetil, že je to 'Nu Couché au Coussin Bleu,' jeden z Modiglianiho najslávnejších aktov. Rybolovlev sa informoval na cenu. Na druhý deň, mu Heller priniesol odpoveď. Znela: 93 miliónov dolárov.

Rybolovlev bol z odpovede prekvapený. Heller to nevedel, ale práve Rybolovlev mal byť kupujúci a za maľbu mal zaplatiť 118 miliónov dolárov, čo znamená, že cena bola navýšená autorizovaným predajcom o viac ako 20 miliónov dolárov.

Na začiatku januára podnikol Rybolovlev prvé kroky. Podal sťažnosť proti Yves Bouvierovi, švajčiarskemu podnikateľovi a zároveň svojmu dlhoročnému obchodníkovi s umením, za falšovanie dokumentov a podvod. Vo februári Bouviera zatkli v Monaku na základe obvinenia z podvodu a spoluviny na praní špinavých peňazí. Na kauciu sa dostal na slobodu. Prostredníctvom svojho právnika Bouvier poprel obvinenia, hovorí, že ide o jednoduchý obchodný spor medzi ním a Rybolovlevom, ktorý mu dlhoval peniaze. Prokurátor sa  k veci odmietol vyjadriť.

Prípad oligarchu a švajčiarskeho obchodníka zasiahol aj European fine-art world, ktorý dohliada na rozsiahlu sieť umeleckých zbierok tiahnucu sa od Singapuru po Luxemburg. Prípad má širší dopad, pohľad sa teraz upriamuje viac na prirážky na súkromnom trhu s umením a pobáda bohatých zberateľov, aby zverejnili svoje čísla. Spor nasleduje prípad nemeckého poradcu Helge Achenbacha, ktorý bol nedávno odsúdený na šesť rokov väzenia za oklamanie členov bohatej rodiny prostredníctvom nelegálne nafúknutých faktúr.

"Ide o 60 miliárd dolárový trh, kde nemožno zistiť skutočné ceny, za čo sa naozaj kupuje a predáva," povedal Steve Thomas pre CNBC, ktorý zvyčajne zastupuje bohatých zberateľov. "Ale ako hodnoty stúpli, máme viac súdnych sporov, a zberatelia zistili, čo sa naozaj deje v zákulisí.''

Pred viac ako desiatimi rokmi začal Rybolovlev nakupovať diela od Bouviera. Rybolovlev nemá problémy s peniazmi, podľa agentúry Bloomberg je 48. v rebríčku najbohatších, majetok má v odhadovanej hodnote 10 miliárd dolárov. Svoj podiel v jednej z najväčších svetových potaš  spoločností predal v roku 2010. Preslávil sa veľkými nákupmi, ako je súkromný rodinný ostrov v Grécku, dcérin apartmán na Manhattane za 88 miliónov dolárov, patrí mu aj monacký futbalový tím, a v roku 2014 vyplatil niekoľko miliárd dolárov v rozvode so svojou manželkou Elanou.

Rybolovlev sa spoznal s Bouvierom asi v roku 2003, alebo 2004. Bouvier vybudoval prosperujúcu firmu, ktorá uskladňuje zbierky bohatých zberateľov v klimatizovaných bezpečnostných skladoch. Sú tam výtvarné diela, víno a ďalšie zberateľské predmety. Bouvierova spoločnosť Natural Le Coultre má sklady v Ženeve, v Luxembursku aj Singapure. V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s bohatými zberateľmi, predajcovia odhadujú, že sa v takýchto cennostiach skrývajú stovky miliárd dolárov. Z Bouviera sa časom stal dealer, za posledné desaťročie si od neho Rybolovlev a jeho rodina kúpila zhruba 40 diel. Nájdu sa tam skutočne hodnotné kúsky od autorov ako Leonardo da Vinci, Toulouse-Lautrec, Rothko, Klimt a Magritte, v celkovej hodnote 2 miliardy dolárov.

Bouvier a Rybolovlev sa spriatelili. V súvislosti s akvizíciami umeleckých diel mal Bouvier podľa Rybolovlevovej sťažnosti absolútnu dôveru kupujúcich a mal jedinú povinnosť, overiť cenu každého diela. Ale Bouvierov právnik, Luc Brossollet, hovorí, že jeho klient a Rybolovlev neboli žiadni priatelia a že ich sociálne interakcie boli "časťou toho, čo robíme pre našich významných klientov." Podľa Brossolleta Bouvier nikdy nepôsobil ako agent alebo maklér pre Rybolovleva, ale ako nezávislý predajca. Rozdiel je v tom, že ak by pôsobil ako agent alebo zástupca Rybolovleva, musel by niesť oveľa väčšiu právnu zodpovednosť, než ako nezávislý predajca. V sťažnosti od Rybolovleva sa píše, že Bouvier sfalšoval dokumenty o predaji. Skutočnosť má byť ale taká, že Bouvier zvyčajne pre každý predaj vystavil dve faktúry pre Rybolovleva. Jedna predstavovala predajnú cenu za dielo a druhá províziu vo výške 2 percentá. Rybolovlev namieta, že Bouvier si okrem toho vzal aj veľkú časť kúpnej ceny. V prípade Modiglianiho si Bouvier tajne stiahol sumu vo výške aspoň 18 miliónov dolárov.

Nie je to jediný prípad Rybolovlevova. Jeho rodina kúpila obraz od Leonarda da Vinciho Salvator Mundi prostredníctvom Bouviera za 127,5 milióna dolárov v roku 2013. Avšak Rybolovlev neskôr prostredníctvom článku v The New York Times zistil, že predávajúci dostal  75 – 80 miliónov dolárov, čo predstavuje prirážku až 50 miliónov dolárov, píše sa v sťažnosti.

Bouvier ale o sťažnosti nič nevedel. V Monaku, môžu jednotlivci alebo firmy podať trestné oznámenie, ktoré sú potom odovzdané polícii na vyšetrovanie a prípadné neskoršie súdne konanie. Týždne po tom, čo Rybolovlev podal sťažnosť, pozval si Bouviera na stretnutie v jeho domácej kancelárii v Monaku. Predmetom  diskusie mala byť kúpa obrazu, ale v skutočnosti šlo o pascu. Keď Bouvier prišiel, osem policajtov ho zatklo. Kaucia ho vyšla na 10 miliónov eur.

Bouvierov právnik tvrdí, že Rybolovlev podal sťažnosť, aby sa vyhol platbám vo výške ''desiatok miliónov dolárov '' za obraz, ktorý jeho rodina kúpila v roku 2014 za viac ako 140 miliónov dolárov. Suma sa mala vyplatiť podľa dohody v niekoľkých pravidelných splátkach. Podľa Bouvierovho právnika je Rybolovlev sofistikovaný zberateľ, ktorý sa vie pohybovať na trhu s umením, určite by nekupoval kúsky, o ktorých by bol presvedčený, že sú nadhodnotené.

Dnes je spor v stave, že Bouvier má zmrazený majetok, aby v prípade prehry dokázal kompenzovať všetky finančné straty. Rybolovlev sa teší, že je medzi prvými a v potenciálnom preteku s ostatnými obeťami údajného podvodu, má tak zaistené prednostné právo v získaní zhabaného majetku.

Súvisiace články

Aktuálne správy