Cyprus ruší posledné obmedzenia na pohyb kapitálu

Zrušením posledných reštrikcií s účinnosťou od pondelka krajina potvrdzuje obnovenie dôvery v svoj bankový systém, uviedol cyperský prezident Nicos Anastasiades

Cyprus s účinnosťou od pondelka zruší posledné obmedzenia na pohyb kapitálu. Vyhlásil to v piatok prezident krajiny Nicos Anastasiades. Cyprus zaviedol obmedzenia cezhraničného pohybu kapitálu v marci 2013. Snažil sa tak zabrániť úniku kapitálu z krajiny počas obdobia, v ktorom krajina prijímala zahraničnú núdzovú pomoc. Vtedajšie turbulencie na Cypre viedli k likvidácii jednej veľkej banky a druhá banka použila časť vkladov klientov na podporu svojej rekapitalizácie. „Zrušenie posledných reštrikcií vyjadruje definitívne obnovenie dôvery v náš bankový systém,“ uviedol vo vyhlásení prezident.

V rámci zostávajúcich obmedzení, ktoré minulý mesiac potvrdilo cyperské ministerstvo financií, museli firmy žiadať vopred o schválenie veľkých cezhraničných platieb. Rovnaká povinnosť platila aj pre jednotlivcov, ktorí chceli z krajiny vyviesť viac ako 10 tis. eur.

Cyperský finančný systém sa dostal do vážnych problémov vzhľadom na úzku previazanosť s gréckymi bankami. Cyperský prezident vyjadril nádej, že situácia v Grécku, ktoré rokuje s medzinárodnými veriteľmi o podmienkach ďalšej pomoci, sa nebude zhoršovať. Domáce banky však po kríze z roku 2013 ukončili akékoľvek väzby na grécky bankový systém, zdôraznil Anastasiades.

Súvisiace články

Aktuálne správy