Lekár na pracovisku: Nezabíjajte zbytočne čas v čakárni, zarábajte!

, Huffington Post Foto: SITA

Niektorí veľkí zamestnávateľa pochopili, že dokážu zabiť dve muchy jednou ranou, ak budú mať na pracovisku zdravotných odborníkov. Pomôže im to pri riadení nákladov a vyriešia rastúci dopyt po pohodlnej a dostupnej starostlivosti.

Jedného dňa sa v práci Katarína necítila dobre. Objavili sa u nej príznaky chrípky. Stačilo jej vstať spoza kancelárskeho stola, zísť nižšie o štyri poschodia a po necelých 30 minútach už mala stanovenú diagnózu aj predpísané lieky proti prechladnutiu.

Nie, Katarína nepracuje v nemocnici, ani na poliklinike, je asistentkou v sídle firmy Aetna v Connecticute. Vo firme, ktorá ponúkla celkom komplexné zdravotnícke služby pre svojich zamestnancov v rámci objektu v ktorom sídli. Pracovníci môžu k svojmu lekárovi prísť bez objednania, k dispozícii je tiež lekáreň otvorená v pracovnej dobe. Zamestnanci si tu môžu vybrať lieky predpísané akýmkoľvek lekárom. Okrem asistencie zdravotnej sestry sú tu vyhradené aj laktačné miestnosti pre dojčiace matky. Rovnako aj akési odpočivárne, relaxačné miestnosti, ktoré zamestnanci navštívia, ak sa necítite dobre, alebo potrebujú na určitý čas vypnúť. Často lekári a sestry vo firemnej klinike zabezpečuje tretia strana. To napomáha vytvoriť určitý odstup medzi zdravotným personálom a pracovníkmi, pokiaľ ide o citlivé informácie. Samozrejme, že podobne ako v prípade iných lekárov, informácie o pacientoch nie sú na firemnom serveri.

Konkrétne toto zdravotné stredisko otvorili v novembri 2008, lekári tu zamestnancom pomôžu len s pomerne jednoduchými zraneniami, či ochoreniami, ako je bolesť hrdla alebo vyvrtnutý členok. Ak lekár posúdi, že pacient potrebuje väčšiu pozornosť, pošle ho na pohotovosť.

Poviete si, že je to vymoženosť bohatej firmy, ale správa z roku 2013 od Rand Corp zistila, že takéto lekárske pracoviská, ako samostatné odvetvie, zarobilo v USA 6 miliárd dolárov. To znamená, že asi polovica všetkých veľkých zamestnávateľov ponúka nejaký druh zdravotného programu. Dvadsaťdeväť percent podnikov s 5000 a viac zamestnancami v roku 2014 prevádzkovalo zdravotné služby priamo na pracovisku. Podľa prieskumu, 15 percent z veľkých zamestnávateľov zvažuje zriadenie takejto kliniky v najbližších dvoch rokoch.

Samozrejme, že o zamestnancov sa väčšinou lepšie starajú veľké spoločnosti, zdravotnícke služby priamo na pracovisku sú pre tie menšie len sen, nie je jednoduché prevádzkovať systém, ktorý by nebol nákladovo efektívny. Ponúkať zdravotnú starostlivosť pre zamestnancov priamo na pracovisku si vyžaduje veľké vopred naplánované kapitálové investície. Nie je vôbec jednoduché presvedčiť zainteresované strany danej spoločnosti, že investícia bude stáť v dlhodobom horizonte skutočne za to. Ale koniec koncov je práve znižovanie nákladov hlavným dôvodom, prečo zamestnávatelia majú kliniky priamo vo firmách. Ďalšie dva hlavné dôvody sú, že pomáhajú zamestnancom v starostlivosti o zdravie a zvyšujú tak ich produktivitu.

Mnohí zamestnávatelia, hlavne americkí, už našli spôsob, ako obmedziť náklady na zdravotnú starostlivosť. Zákon o cenovo dostupnej starostlivosti vytvoril tlak na národný systém, pretože zvýšil  počet ľudí, na ktorých sa zdravotné poistenie vzťahuje. Firemné kliniky zabezpečujú svojim pracovníkom prístup k službám, na ktoré by inak museli inde čakať. Navyše je tu aj nedávny prieskum Gallupovho ústavu, podľa ktorého si väčšina pracovníkov myslí, že ich práca je škodlivá a má vplyv na celkovú pohodu. Téma je horúca a vyvoláva diskusiu. Odporcovia tvrdia, že takýto program v skutočnosti peniaze ani nešetrí, jednoducho niektoré náklady presúva na zdravotnú starostlivosť o menej zdravých zamestnancov.

Harvardská štúdia z roku 2010 tvrdí, že súkromné kliniky na pracovisku dokážu náklady na zdravotnú starostlivosť danej spoločnosti znížiť asi o 3,27 dolára na každý vynaložený dolár. Rovnaká štúdia zistila, že náklady na absenciu pracovníka, teda náklady spoločnosti vznikajúce, keď zamestnanec do práce nepríde, znižujú každý vynaložený dolár o zhruba 2,73 dolára. Väčšinou je zdravotná služba na pracovisku úplne zadarmo pre zamestnancov na plný úväzok. Niektoré spoločnosti si ani nevypracovali žiadne formálne štúdie o účinnosti programu, stačia im neoficiálne výhody. Ak dokážu svojich pracovníkov udržať v dobrej kondícii, mnohonásobne to prevýši náklady vynaložené na program.

Súvisiace články

Aktuálne správy