Španielsky HDP medzikvartálne vzrástol o 0,7 %

Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt krajiny v závere vlaňajška zväčšil o 0,7 % a medziročne posilnil o 2 %

Rast výdavkov domácností a firiem pomohol obratu španielskej ekonomiky v štvrtom kvartáli minulého roka. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 0,7 %. Vyplýva to z konečných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil španielsky štatistický úrad INE. Ekonomický rast krajiny v období októbra až decembra 2014 tak bol najrýchlejší za sedem rokov.

Medziročne sa ekonomika krajiny v štvrtom kvartáli 2014 zväčšila o 2 %. Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos pritom vo štvrtok v rozhlase uviedol, že v terajšom kvartáli ekonomika rastie ešte rýchlejšie. Vláda konštatovala, že obnovený ekonomický rast by mal v tomto roku vytvoriť približne pol milióna nových pracovných miest, čo by malo znížiť mieru nezamestnanosti, ktorá je takmer na úrovni 24 % a je druhá najvyššia v Európe.

Výdavky španielskych domácností sa v štvrtom kvartáli oproti tretiemu štvrťroku zvýšili o 0,9 % a posilňujú každý kvartál už takmer dva roky. „Dynamika spotrebiteľských výdavkov je prekvapujúca,“ povedala Estefania Ponteová, analytička firmy BNP Paribas Personal Investors. „Je to to slušná základňa pre konsolidáciu tohto zotavovania v roku 2015,“ uviedla Ponteová a dodala, že rast podnikateľských investícií do strojov bol tiež povzbudzujúci.

Súvisiace články

Aktuálne správy