Čína dosiahla v januári vo vývoze a dovoze zlé výsledky

Čína mala v januári v zahraničnom obchode zlé výsledky. Jej vývoz klesol medziročne o 3,3 % a dovoz o 19,9 %. Informuje o tom Reuters. Prebytok obchodnej bilancie vďaka tomu však dosiahol minulý mesiac rekordný výsledok, 60 miliárd USD (52,42 miliardy eur).
Reuters uviedol, že analytici v prognóze odhadovali rast exportu o 6,3 % a pokles dovozu o 3 %. Prebytok obchodnej bilancie mal byť podľa nich 48,9 miliardy USD.
Pokles dovozu bol najsilnejší od mája 2009. V ňom čínske podniky v čase nástupu finančnej krízy v priemyselných krajinách znižovali skladové zásoby. Export medzimesačne neklesol od marca minulého roku. Teraz sa voči decembru znížil o 12 % a dovoz dosiahol dokonca pokles 21,1 %.
Podľa analytikov je výsledok oveľa horší, než očakávali. Dodávajú, že ho silno ovplyvnilo celonárodné dovolenkové obdobie.
Vláda odhaduje, že čínsky hrubý domáci produkt v tomto roku vzrastie o 7 %, kým vlani mal medziročne vzrásť 7,4 %. Ak sa tento rok uvedený prírastok dosiahne, bude najnižší za posledných 24 rokov.
Výsledky v januári a vo februári ovplyvňujú tradične takmer dvojtýždňové oslavy lunárneho nového roku. Silný pokles exportu sa však nedá odôvodniť len dovolenkami. Príčiny musia byť hlbšie. Čínsky dovoz klesá sústavne od vlaňajšieho októbra. Dovoz uhlia sa v januári znížil skokovo o 40 % na 16,7 milióna ton, kým v decembri sa ho doviezlo 27,22 milióna ton. Dovoz ropy klesol v rovnakom čase o 7,9 %. Dovoz z Ruska sa znížil uplynulý mesiac o 28,7 % a z Austrálie o 35,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy