Vlani porušovali regulačný zákon najviac teplári

Energetické spoločnosti musia na základe kontrol regulačného úradu vrátiť za minulý rok vyše 92 tisíc eur. Nedodávali totiž svojim zákazníkom tovar a služby za schválené ceny.

Po dvoch rokoch predstihli teplári elektroenergetikov v porušovaní zákona o regulácii sieťových odvetví. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Miroslav Lupták, pri minuloročných kontrolách zistil regulátor v teplárenskom sektore 50 porušení zákona, kým u elektroenergetikov to bolo 43 prípadov. V oboch energetických sektoroch však ide o zlepšenie. Rok predtým totiž zistil regulátor v teplárenstve 63 a v elektroenergetike dokonca 97 porušení regulačného zákona.

Regulátor v minulom roku svojimi kontrolami taktiež zistil porušenia regulačného zákona v spoločnostiach pôsobiacich v plynárenstve, a to vo ôsmich prípadoch. Aj plynári si dali vlani väčší pozor na dodržiavanie regulačného zákona, keďže rok predtým bolo v tomto sektore zistených 21 porušení zákona. Dve porušenia zákona zistil v minulom roku úrad aj vo vodárenstve. Rok predtým pritom u vodárenských firiem zistil regulátor iba jedno porušenie zákona.

„Regulované subjekty najčastejšie porušili regulačný zákon v tom, že nedodržali určený spôsob cenovej regulácie a neuskutočňovali dodávky tovaru a služieb v súlade so schválenými alebo určenými cenami,“ dodal Lupták. Odberateľom tak musia regulované subjekty vrátiť vyše 92 tisíc eur. Oproti predchádzajúcemu roku však ide o zlomok sumy, keďže za rok 2013 museli regulované subjekty vrátiť svojim odberateľom vyše jedného milióna eur. Regulačný úrad udelil energetickým podnikom za porušovanie zákona pokuty v celkovej hodnote 471 tisíc eur. Regulátor vykonal vlani kontroly v 130 subjektoch.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý vznikol 1. augusta 2001, plní funkciu regulátora cien v elektroenergetike, plynárenstve, zásobovaní teplom a vo vodnom hospodárstve. Jeho úlohou je regulovať ceny v prostredí, kde chýba konkurencia a výrobcovia a dodávatelia energetických komodít by mohli zneužívať svoje dominantné postavenie svojvoľným určovaním cien. Prioritou regulačnej politiky úradu je ochraňovať spotrebiteľa a vytvárať pre neho spravodlivé podmienky odberu energie. ÚRSO preto sprísňuje podmienky kalkulácie oprávnených nákladov a zisku, vykonáva kontroly regulovaných subjektov a v prípade porušovania predpisov uplatňuje voči nim sankcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy