Optimistický pohľad Billa Gatesa: Do roku 2030 pokrok zatlačí chudobu

, WEF Foto: SITA

Bill Gates a jeho nadácie očakávajú, že sa kvalita života ľudí v chudobných krajinách bude v nasledujúcich rokoch zlepšovať rýchlejšie ako kedykoľvek inokedy v histórii. Verí, že sa pokrok zrýchli a zmeny budú mať veľký vplyv na celý svet. Čo konkrétne pre najbližších 15 rokov zakladateľ Microsoftu a veľký filantrop predpovedá?

Detská úmrtnosť sa zníži na polovicu
V roku 1990 na svete zomieralo každé desiate dieťa pred dovŕšením 5 rokov. Dnes je to až každé dvadsiate a do roku 2030 to už môže byť každé štyridsiate. Vakcíny proti hnačkám a zápalu pľúc, čo sú dve najčastejšie príčiny úmrtia detí, budú súčasťou očkovacích programov väčšiny štátov. Lepšia hygiena významne obmedzí šírenie chorôb a väčšia osveta matiek, napríklad ohľadom významu dojčenia pre imunitu detí, zníži mieru úmrtnosti novorodencov.

 

Afrika bude potravinovo sebestačná
Kontinent sa teraz musí spoliehať na dovoz potravín a humanitárnu pomoc, hoci sa 70 % obyvateľov subsaharskej Afriky zaoberá poľnohospodárstvom. Čiastočne je problémom to, že africkí farmári majú z pôdy len zlomok výnosov oproti tomu, čo z nej dokážu získať napríklad farmári americkí. V nasledujúcich 15 rokoch tieto paradoxy zmiznú vďaka inováciám v poľnohospodárstve. S lepšími hnojivami a odolnejšími plodinami budú africkí poľnohospodári schopní pestovať viac druhov plodín a produkovať prebytky. Produktivita by napriek zmenám klímy mala stúpnuť o 50 %. Krajiny ako Ghana vybudujú lepšiu infraštruktúru a zavedú opatrenia, ktoré uľahčia dodávky potravín do miest, kde sú najviac potrebné. V nasledujúcich 15 rokoch bude Afrika síce naďalej dovážať, ale tiež bude viac exportovať, takže sa jej podarí dosiahnuť prebytok obchodnej bilancie.

Mobilné bankovníctvo pomôže zlepšiť kvalitu života chudobných
V súčasnosti nemá zhruba 2,5 miliardy ľudí prístup k lacným a jednoduchým finančným službám, čo problém chudoby ešte umocňuje. Ak máte úspory vo forme šperkov alebo dobytka, ťažko ich budete čerpať v starobe na pokrytie každodenných výdavkov. V nasledujúcich rokoch však rozvoj digitálneho bankovníctva umožní chudobným lepšiu kontrolu majetku. Základom budú mobilné telefóny. V rozvíjajúcich sa krajinách s pokročilým právnym systémom a reguláciou, napríklad v Bangladéši, ľudia už teraz využívajú svoje mobilné telefóny na digitálnu správu peňazí a na nakupovanie. Do roku 2030 bude 8 % dospelých, ktorí v súčasnosti nemajú bankový účet, robiť to isté. Mobilní finanční poskytovatelia budú ponúkať plný sortiment finančných služieb od on-line sporiacich účtov cez úvery po poistky.

Vysokorýchlostné siete a inteligentné telefóny budú samozrejmosťou
Smartfóny budú rovnako lacné ako dnes "hlúpe" telefóny umožňujúce len volanie a esemeskovanie. Než pôjde dieťa do školy, bude vďaka smartfónu poznať písmená aj číslice. Softvér síce nenahradí školu, ale uľahčí učiteľom výučbu a otvorí nové obzory a možnosti, ako učenie zatraktívniť a zefektívniť.

Okrem týchto oblastí je ale ešte potrebné odviesť veľký kus práce v rozvoj technológií a ich rozšírenia tam, kde sú najviac potrebné. Problémom zostáva aj rodová nerovnosť. Ekonomiky krajín, kde dievčatá nenavštevujú školy, zaostávajú za ostatnými. Gates sa neustále snaží o to, aby sa stále viac ľudí zapojilo do charitatívnych akcií, aby sa snahy o obmedzenie chorôb, chudoby a klimatických zmien stali samozrejmou súčasťou politickej agendy svetových lídrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy