Celkový objem úverov obyvateľstvu SR vlani dosiahol 21,98 miliardy eur

Celkový objem úverov pre obyvateľstvo Slovenska dosiahol na konci minulého roka úroveň 21,98 miliardy eur. Stav úverov tak medziročne vzrástol približne o 12 %. Bankám sa pritom podarilo prekonať 20-miliardovú hranicu v poskytnutých úveroch v apríli 2014. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky (PB), ktorú zostavila na základe svojho prieskumu, údajov Národnej banky Slovenska (NBS) a Európskej centrálnej banky (ECB).
Ako ďalej vyplýva z analýzy, v závere vlaňajšieho roka dlžili Slováci finančným domom vo forme spotrebných úverov 3,36 miliardy eur a vo forme úverov na bývanie 16,87 miliardy eur. „Úvery na bývanie tak predstavovali z celkového objemu úverov pre obyvateľstvo približne tri štvrtiny a spotrebné úvery tvorili asi 15 % z celkových úverov,“ priblížila analytička Poštovej banky Jana Glasová. Podľa údajov ECB a prepočtov Poštovej banky mal na konci roka 2014 každý dospelý Slovák z banky požičaných v priemere 5226 eur.
Hoci stav úverov obyvateľstva rastie rýchlejším tempom ako stav vkladov, v bankách majú obyvatelia Slovenska stále viac peňazí uložených ako z nich požičaných. „Na 100 eur v banke vložených totiž pripadá 81 eur z banky klientom požičaných. Na základe oboch uvedených ukazovateľov patrí Slovensko v Európskej únii (EÚ) medzi menej zadlžené národy,“ konštatovala Glasová.
Zároveň doplnila, že tri štvrtiny európskych ekonomík evidujú nižší objem úverov ako vkladov v bankovom sektore. „Život na dlh najviac imponuje ľuďom vo Švédsku, kde na 100 eur v banke vložených vlani pripadlo až 210 eur z banky požičaných. Naopak, najnižší pomer vykázalo ku koncu minulého roka Belgicko, a to 42 eur z banky požičaných na 100 eur v banke vložených,“ informovala Glasová.
Záujem Slovákov o úvery vlani rástol aj vďaka priaznivým úrokovým sadzbám. Nízka úroková sadzba ECB, ako aj nízke sadzby na medzibankovom trhu viedli k poklesu úrokov pri úverových produktoch na rekordné minimá. V decembri 2014 sa dohodnutá priemerná úroková sadzba na nových úveroch na bývanie nachádzala podľa analýzy Poštovej banky na úrovni 2,93 % a v prípade spotrebiteľských úverov na 12,38 %. „Očakávame, že trend nižších sadzieb z úverových produktov bude zachovaný aj v nasledujúcich mesiacoch. Netreba však zabúdať na to, že úroveň sadzieb na úverových produktoch je limitovaná aj ďalšími faktormi. Napríklad bonitou klienta, konkurenčným bojom o zákazníka či marketingovou kampaňou,“ dodala Glasová.

Súvisiace články

Aktuálne správy