Predaj áut v Európe by mal v tomto roku posilniť o 2,1 %

Vyplýva to z prieskumu uskutočneného pre Európske združenie výrobcov automobilov. Najviac by počet nových predaných vozidiel mal stúpnuť v Taliansku a v Španielsku.

Predaj automobilov v Európe pravdepodobne v tomto roku posilní o 2,1 %. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA) uskutočnila spoločnosť IHS Automotive. V roku 2014 pritom počet nových registrácii stúpol o 5,7 %. Z prieskumu vyplýva, že počet registrácii by sa mal najvýraznejšie zvýšiť v Taliansku a v Španielsku, ďalej v Nemecku, vo Veľkej Británii, či v ďalších juhoeurópskych krajinách.

„Nový rok vítame s opatrným optimizmom,“ povedal šéf ACEA Carlos Ghosn. V roku 2014 sa v EÚ predalo 12,55 mil. nových automobilov. Najvyššiu úroveň však predaj dosiahol v roku 2007, keď počet predaných vozidiel presiahol 16 mil. kusov. Ghosn uviedol, že jeden z najsľubnejších segmentov je predaj vozidiel SUV. „Je tam trend, podporujú ho však nízke ceny ropy,“ povedal Ghosn. Štúdia IHS predpokladá, že vplyv nízkych cien ropy je len obmedzený a k dopytu po autách pridal približne 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy