Grécko mieni podľa premiéra rešpektovať právny rámec EÚ

Rokovania Grécka s EÚ idú podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa správnym smerom a smerujú k dohode

Grécko rešpektuje pravidlá EÚ a nájde riešenie svojich ekonomických problémov, ktoré bude v súlade s právnym rámcom EÚ. V stredu to vyhlásil grécky premiér Alexis Tsipras. Zároveň dodal, že žiadnu dohodu zatiaľ nedosiahli, rokovania však idú správnym smerom. Tsipras to uviedol po rokovaniach s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, šéfom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom a šéfom Európskej komisie (EK) Jean-Claudeom Junckerom.

„Som veľmi optimistický v tom, že robíme, čo je v našich silách, aby sme dosiahli spoločné, životaschopné a vzájomne akceptovateľné riešenie pre našu spoločnú budúcnosť,“ vyhlásil Tsipras. „Naším cieľom je rešpektovať suverenitu gréckeho ľudu a jasný mandát od našich ľudí. Zároveň rešpektujeme pravidlá EÚ,“ povedal grécky premiér. „Chceme opätovnú korekciu tohto rámca, ale nechceme ho zničiť a veríme, že by sme mohli nájsť spoločné životaschopné riešenie“, dodal.

Tsipras v januári v Grécku vyhral voľby a stal sa novým premiérom. Voličom prisľúbil rokovania o dlhu a taktiež ukončenie úporných opatrení. To vyvolalo nesúhlas v radoch veriteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy