Vymáhanie pohľadávok: Mimosúdne je to účinnejšie ako konkurzom

, euler hermes Foto: SITA

Vlani skrachovalo na Slovensku rekordných 407 firiem. Podľa spoločnosti Euler Hermes, ktorá je najväčší poisťovateľ pohľadávok na tuzemskom trhu, jednou z hlavných príčin konkurzov je zhoršujúca sa platobná disciplína. Aj keď počet pohľadávok po lehote splatnosti zostáva na približne rovnakej úrovni, ich hodnota medziročne vzrástla o 30 percent a ich celkový objem je najvyšší od krízového roku 2009.

„Oproti predchádzajúcemu obdobiu sa vo zvýšenej miere dostávali do problémov väčšie podniky s vyšším objemom otvorených záväzkov z obchodného styku, čoho príkladom sú reštrukturalizácie Doprastavu a Váhostavu,“ upozorňuje riaditeľ Euler Hermes Tomáš Jurík.  Druhotná platobná neschopnosť má dominový efekt a ťahá ku dnu aj ďalšie firmy, ktoré svojím obchodným partnerom neplatia preto, že nezaplatili im.

Najvýraznejší zásah v minulom roku utrpelo stavebníctvo. Pádom veľkých stavebných firiem sa rozbehla špirála neplatenia, na ktorú doplácajú najmä menší subdodávatelia. Toto odvetvie je najrizikovejším aj z globálneho pohľadu. Naopak, dlhodobo najmenej problémovými sú IT, telekomunikácie a farmaceutický priemysel. Vzhľadom na aktuálnu dobrú výkonnosť sa medzi najmenej problémové sektory na Slovensku radí aj automobilový priemysel.

Osobitnú kategóriu predstavuje druhotná platobná neschopnosť slovenských firiem spôsobená medzinárodnými pohľadávkami. Kým podiel exportných pohľadávok na celkovom množstve nahlásených poistných udalostí bol 37 percent, podiel na vyplatených poistných udalostiach dosiahol až 66 percent. V prípade slovenských odberateľov tak išlo najmä o platobnú nevôľu ich obchodných partnerov, resp. naťahovanie platieb na doraz.

Pokiaľ ide o druhotnú platobnú neschopnosť, ktorú majú na svedomí pohľadávky vyplývajúce z tuzemského obchodného styku, profesionálnym spôsobom inkasa pohľadávok sa firmám podarilo vymôcť od dlžníkov až 87 percent nahlásených domácich polehotných pohľadávok, čo je dobrý výsledok. „Dokazuje to však, že slovenské podniky majú veľký problém so svojim cash-flow,“ konštatuje Jurík.

Zatiaľ čo celková úspešnosť mimosúdneho vymáhania v minulom roku dosiahla viac ako 50 percent, tak výťažnosť konkurzov a reštrukturalizácií v prípade nezabezpečených veriteľov sa dlhodobo pohybuje pod 10 percentami. „Preto by veritelia mimosúdne inkaso nemali príliš dlho odkladať, ak chcú predchádzať problémom s druhotnou platobnou neschopnosťou,“ myslí si riaditeľ Euler Hermes.

Inkaso je však už len liečba symptómov choroby platobnej neschopnosti. Dôležitú úlohu hrá aj prevencia a snaha vyhýbať sa problémom s obchodnými pohľadávkami, od najjednoduchších foriem, akými je preverovanie obchodných partnerov, až po odovzdanie starostlivosti o pohľadávky firmám, ktoré sa  špecializujú na manažment pohľadávok. Môže ísť o poistenie pohľadávok, alebo jeho kombináciu s financovaním pohľadávok.

Firmy by sa mali pred druhotnou platobnou neschopnosťou brániť, dokiaľ je čas. Vymáhanie pohľadávok je mimoriadne náročná  úloha bez ohľadu na to, či firma pôsobí na vnútroštátnom alebo medzinárodnom trhu. Vždy je lepším riešením, ak sa vzniku polehotných pohľadávok podarí predísť. Čím dlhšie spoločnosť čaká, tým sa zvyšuje riziko, že sa k svojím peniazom nikdy nedostane. Mimosúdne vyjednávanie síce môže byť frustrujúce a časovo náročné, ale nikdy nebude také zložité ako súdne konanie.

„Kľúčom je prevencia. Vždy je lepšie využiť odbornú pomoc, ak nechcete čeliť bezzubým súdom, na ktoré budete musieť vynaložiť veľa peňazí a energie, navyše s neistým výsledkom. Analyzovali sme prostredie v 44 krajinách a musíme povedať, že existuje 44 rôznych spôsobov, ako sa dostať k peniazom z obchodných pohľadávok. Medzinárodné vymáhanie pohľadávok nie je nikdy rovnaké. Jeho zložitosť závisí na mnohých faktoroch,“ dodáva Jurík. Rebríček porovnáva 44 krajín a zohľadňuje tri hlavné faktory, ktoré prispievajú k lokálnym komplikáciám: platobné zvyky, súdne konanie a insolvenčné nebezpečenstvo.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy