Rast aktivity súkromného sektora eurozóny sa zrýchlil

Zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý zahŕňa sektory priemyslu aj služieb, v januári podľa konečných údajov posilnil na 52,6 bodu z decembrových 51,4 bodu

Súkromný sektor eurozóny v januári rástol najrýchlejším tempom za šesť mesiacov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa sektory priemyslu aj služieb, v januári podľa konečných údajov posilnil na 52,6 bodu z decembrových 51,4 bodu a prekonal predbežný odhad, ktorý naznačoval, že jeho januárová hodnota je 52,2 bodu.

Agentúra Markit uviedla, že výsledky prieskumu naznačujú rast ekonomiky eurozóny v prvom kvartáli tohto roka o 0,3 %. Tento odhad je v súlade s prognózou analytikov, ktorých vo svojom prieskume minulý mesiac oslovila agentúra Reuters. Index nákupných manažérov sektora služieb, ktorý hospodárstvu eurozóny dominuje, v januári posilnil na 52,7 bodu z decembrových 51,6 bodu.

„Eurozóna pozitívne vyštartovala do roku 2015, keďže rast ekonomickej aktivity sa zrýchlil. V rámci štyroch veľkých krajín sa produkcia zväčšila v Nemecku, Taliansku a Španielsku, ale pokles francúzskej ekonomiky pokračoval už deviaty mesiac,“ uviedla agentúra Markit. Podindex cien produkcie v eurozóne však klesol na 46,9 bodu z decembrovej úrovne 48,1 bodu, čiže najnižšie od februára 2010. Naznačuje to, že firmy znižujú ceny, aby podporili obchod.

Súvisiace články

Aktuálne správy