SYRIZA začína šetriť, luxusné štátne limuzíny sú na predaj

, speiegel;aktualne Foto: SITA

Namiesto služobných vozidiel jazdia noví grécki ministri vlastnými autami, taxíkmi, či dokonca na motorke. Na predaj je tak aj luxusné BMW za 750 tisíc eur.

Noví grécki ministri sa musia uskromniť. Vláda pod vedením ľavicového zoskupenia Syriza vysiela ďalší zo signálov, ako si získať sympatie verejnosti. Rozpredá vládny vozový park. Na predaj je celá vládna flotila, v ktorej vyniká opancierované a na zákazku vyrobené BMW vybavené zariadením na satelitnú komunikáciu v celkovej hodnote tri štvrte milióna eur. Kúpila ho vláda premiéra Georgea Papandreoua a do tohtoročných volieb s ním jazdil šéf gréckych socialistov (strana PASOK) a predchádzajúce minister zahraničia a vicepremiér Evangelos Venizelos.

Popri problémoch s ohromnými dlhmi, ktoré Grécko teraz ťažia najviac, to môže vyzerať ako zanedbateľný krok. V krajine, ktorej politická trieda sa doposiaľ vyznačovala hlavne korupciou a protekcionizmus, ide ale o významnú symboliku, píše nemecký spravodajský server Spiegel Online, ktorému zámer na predaj vládnych áut potvrdil zdroj z gréckej vlády.

Príkladom nových poriadkov ide samotný premiér Alexis Tsipras, ktorý aj po vyhratých voľbách a v novej funkcii jazdí so svojím súkromným vozidlom Audi A4. Minister financií Giannis Varoufakis jazdí po Aténach taxíkmi alebo na motorke. Vlastné auto, zberateľský kúsok MG Cabrio, používa aj muž, ktorý má predaj vládnych vozidiel na starosti. "Ministri nepotrebujú štátne autá," hovorí lakonicky námestník ministra pre reformu štátnej správy Georgios Katrougalos.

Premiér Tsipras vyzval členov vlády, aby sa aj v ďalších oblastiach správali zdržanlivo a nemrhali financiami. Na služobné cesty tak majú napríklad využívať v lietadlách klasickú ekonomickú triedu. Je to opäť minister financií Varoufakis, ktorý išiel príkladom a už sa "medzi normálnymi ľuďmi" v bežnej triede nechal vyfotiť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy