Prečo si Apple požičiava 6 miliárd dolárov, keď sedí na hotovosti 178 miliárd?

, businessinsider Foto: SITA

Spoločnosť Apple v pondelok predala dlhopisy za 6,5 miliardy dolárov, hoci minulý týždeň reportovala rekordný 18 miliardový zisk vo štvrtom kvartáli a sedí na hotovosti v objeme 178 miliárd dolárov. Prečo teda pristúpila k dlhopisom? Odpoveď je jednoduchá: kvôli daniam.

Väčšina hotovosti spoločnosti Apple sa nachádza v zámorí a Apple sa môže vyhnúť plateniu daní z tejto hotovosti iba v prípade, že v zahraničí zostane. V momente, kedy by tieto peniaze prekročili americké hranice, musela by ich firma zdaniť. A vzhľadom k tomu, že by daň mohla byť až 35 %, Apple sa radšej prevodu peňazí do USA bráni, ako môže.

Apple si chce, aby bol v americkom daňovom systéme zavedený princíp daňových prázdnin na repatriovanú hotovosť, ako to navrhujú demokratická senátorka Barbara Boxerova a republikánsky senátor Rand Paul. Podľa ich návrhu by spoločnosť Apple z repatriovanej hotovosti odviedla len 6,5 % daň, čo je oveľa menej, než by ju čakalo za súčasných pravidiel.

Budúcnosť tohto plánu však nevyzerá ružovo. Republikánsky senátor Orrin Hatch, ktorý je predsedom senátneho finančného výboru, už ohľadom neho vyjadril hlbokú skepsu. A to ešte plán ani nebol predstavený vo forme zákona.

Apple však napriek tomu peniaze v USA potrebuje a 6,5 miliardy dolárov, ktoré získala predajom dlhopisov, chce použiť na spätné odkupovanie akcií, výplatu dividendy a splácanie dlhu.

Vzhľadom k tomu, že korporátne dane sú vysoké a úrokové sadzby naopak nízke, je pre Apple oveľa výhodnejšie zvýšiť svoj dlh a splatiť ho s úrokom, než repatriovať hotovosť a odviesť z nej dane. Preto kým nedôjde k reforme korporátneho zdanenia, môžeme od Apple zrejme očakávať ďalšie oznámenia o novo vydávaných dlhopisoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy