Rusko uvažuje zaviesť cenové stropy pre potraviny, obyvatelia sú pobúrení a fotia cenovky na sociálne siete

, ČTK Foto: SITA

Ruská vláda uvažuje o zavedení limitov pre maloobchodné ceny základného potravinárskeho tovaru. Uviedol to podľa ruských spravodajských agentúr vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Potraviny v Rusku výrazne zdražujú kvôli oslabeniu rubľa a dovoznému embargu.

Vláda by podľa vicepremiéra mohla tiež poskytnúť regulátorom väčšie právomoci na presadzovanie súčasných predpisov pre maloobchod. Úrady už po celom Rusku uskutočnili sériu inšpekcií s cieľom odhaliť neoprávnené zvyšovanie maloobchodných cien. Obchodné reťazce s potravinami však tvrdia, že rast cien v ich predajniach je pomalší ako celková miera inflácie, píše agentúra Reuters.

Ruská centrálna banka v piatok uviedla, že medziročná miera inflácie v Rusku sa začiatkom minulého týždňa vyšplhala na 13,2 percenta z decembrových 11,4 percenta. Banka predpokladá, že inflácia sa vráti pod desať percent začiatkom budúceho roka.

Ruská ekonomika čelí negatívnym dôsledkom nízkych cien ropy a sankcií, ktoré na Moskvu kvôli jej postupu v ukrajinskej kríze uvalili západné krajiny. Moskva na tieto sankcie reagovala embargom na dovoz potravín.

Ruská centrálna banka v decembri zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 6,5 %, aby zastavila prepad rubľa a zmiernila rast cien. V piatok však základný úrok o 2 % znížila s cieľom podporiť domácu ekonomiku, ktorá kvôli lacnej rope a dopadom západných sankcií smeruje do recesie. Vyhlásila, že riziko hospodárskeho útlmu je teraz podľa jej názoru väčšie ako inflačné hrozby.

Rusi už zaplavujú sociálne médiá svojimi obavami z rastu cien, svoje fotky zachytávajúce ceny neraz okorenia aj šťavnatým komentárom.

Možno to len nechápem ale ako môže stáť kilo orechov rovnako ako 200 bochníkov chleba? (2216,16 rubľov = 29,23 eura za kilo)
 

No, to je marketing! Ceny vyleteli aj dvojnásobne, museli sme vypustiť položky z nákupného zoznamu na tento týždeň. (tvaroh: 69,19 rubľov za 220 g = 0,91 eura, syr lamber: 146,39 rubľov za 230 g = 1,93 eura)
 

Melón!? Nie, to nepotrebujeme, nejako to prežijeme aj bez neho. (2360 rubľov = 31,13 eura za kus, 381,60 rubľov za kilogram = 5,03 eura)

Súvisiace články

Aktuálne správy