Export Švajčiarska v decembri posilnil

Švajčiarsky export v decembri posilnil na 15,776 mld. švajčiarskych frankov (CHF). Medziročne sa decembrová hodnota vývozu krajiny reálne zvýšila o 2,1 % a nominálne stúpla o 7,2 %. Informoval o tom vo štvrtok švajčiarsky colný úrad. Export na trhy eurozóny v decembri nominálne vzrástol o 7 % a vývoz do Severnej Ameriky sa zväčšil o 32,8 %.

Švajčiarsko v decembri v zahraničnom obchode s tovarmi vykázalo prebytok v objeme 1,515 mld. CHF. V novembri však bol prebytok až na úrovni 3,795 mld. CHF. Za celý rok 2014 švajčiarsky export nominálne posilnil o 3,5 % a dosiahol rekordnú úroveň 208,3 mld. CHF. Vývoz chemikálií a farmaceutických výrobkov, ktoré sú hlavným exportným artiklom krajiny, nominálne stúpol o 12,4 %.

Švajčiarska centrálna banka však 15. januára prestala uplatňovať politiku, v rámci ktorej nedovoľovala franku posilniť viac ako na 1,2 CHF/EUR. Frank odvtedy výrazne stúpol, čo by mohlo poškodiť švajčiarskych exportérov, ktorí väčšinu svojich tovarov vyvážajú do eurozóny. Posilnenie franku voči euru podnietilo niektorých ekonómov k tomu, že zhoršili prognózu vývoja ekonomiky Švajčiarska, pričom v roku 2015 predpokladajú recesiu.

(1 EUR = 1,0519 CHF)

Súvisiace články

Aktuálne správy