V stredu o PPP projekte na úseky diaľnice D4 a cesty R7

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP) pri realizácii úsekov diaľnice D4 Jarovce – Rača a rýchlostnej cesty R7 Bratislava Prievoz – Holice. Výstavba úsekov D4 a R7 v dĺžke 59,4 kilometra by sa v závislosti od priebehu súťaže mala začať v roku 2016 a trvať štyri roky. Predpokladané stavebné náklady na stavbu úsekov D4 Bratislava, Jarovce – Ivanka pri Dunaji – Rača (27,3 km), R7 Bratislava, Prievoz – Ketelec (6,5 km), R7 Bratislava, Ketelec – Dunajská Lužná (8,2 km) a R7 Dunajská Lužná – Holice (17,4 km) sú podľa štátnej expertízy 1,3 mld. eur. Ak by sa projekt realizoval za súčasných podmienok a expertíznej ceny, štát by budúcemu koncesionárovi splácal ročne predbežne 150 mil. eur. Počas koncesie na tridsať rokov by tak štát zaplatil spolu zhruba 4,5 mld. eur. Ministerstvo dopravy však dúfa, že vysúťažená cena bude nižšia.

Kabinet by mal zaujať stanovisko k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do parlamentu predložili poslanci za SDKÚ-DS Eugen Jurzyca, Jozef Mikuš a Viliam Novotný. Opoziční poslanci navrhujú, aby sa medzi Sociálnou poisťovňou, Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR a rezortom školstva zabezpečila pravidelná výmena údajov, ktoré sú potrebné na spracúvanie, vyhodnocovanie a publikovanie štatistiky absolventskej miery nezamestnanosti podľa zadaných kritérií. Má sa tak zaviesť komplexný systém zverejňovania štatistiky nezamestnanosti absolventov jednotlivých stredných škôl a vysokých škôl na Slovensku.

Súčasťou stredajšieho rokovania vlády by mala byť aj informácia o Investičnom pláne pre Európu a postupe pre realizáciu investičných projektov na Slovensku. Ako sa uvádza v materiáli, Európska komisia zverejnila svoj návrh investičného plánu pre Európu koncom novembra 2014. Kľúčovým prvkom tohto plánu bude Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý by mal byť vybudovaný v prvej polovici roka 2015. „EK a Európska investičná banka očakávajú od tohto nástroja mobilizáciu dodatočných investícií na úrovni približne 315 mld. eur, ktoré by mali byť v rokoch 2015 až 2017 investované do strategickej infraštruktúry (energetika, doprava), inovácií, vzdelávania a podpory malých a stredných podnikov,“ konštatuje sa v materiáli. Slovenská republika má podľa rezortu financií jedinečnú možnosť využiť otvorenosť systému pre získavanie investícií pre reálne projekty aj vytvorením vhodného prostredia a podmienok pre investície na národnej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy