Miera nezamestnanosti v decembri mierne stúpla

Správa „SOCIÁLNE: Miera nezamestnanosti v decembri mierne stúpla“ rozšírená o ďalšie informácie z tlačovej besedy

BRATISLAVA 20. januára (SITA) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci minulého roka 12,29 %. V porovnaní s koncom novembra minulého roka išlo o nárast o 0,04 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,21 percentuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci decembra vlaňajška 331 733 osôb. Oproti koncu novembra minulého roka ide o nárast o 1 216 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v decembri o 32 492 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 13,85 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,01 percentuálneho bodu, medziročne o 0,93 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci vlaňajška 373 754 osôb. V porovnaní s novembrom minulého roka klesol o 264 osôb, medziročne je to pokles o 25 122 osôb.

December minulého roka zhodnotil minister práce a sociálnych vecí Ján Richter z hľadiska miery nezamestnanosti ako stagnujúci, čo aj očakával. „Pre mňa je dôležité, že december nebol taký, ktorý by nám v značnej miere zhoršil celkové čísla z hľadiska nezamestnanosti,“ povedal na tlačovej besede. Očakáva, že aj v januári tohto roka bude miera nezamestnanosti na Slovensku stagnovať. „Reálne by sa mohol pozitívnejšie pracovný trh prebudiť vo februári a ďalších jarných mesiacoch,“ tvrdí Richter. Poukázal na to, že priemerná ročná miera evidovanej nezamestnanosti za minulý rok predstavovala 12,79 %. „To sme niekde v roku 2010, kedy bola ešte nižšia priemerná nezamestnanosť,“ povedal minister.

Počet mladých nezamestnaných vo veku do 29 rokov podľa Richtera od januára do decembra minulého roka klesol o 9 323 osôb. Množstvo absolventov škôl v evidencii úradov práce sa v rovnakom období podľa ministra znížilo o 2 368 ľudí. Pozitívny trend je podľa Richtera aj v počte dlhodobo nezamestnaných, kde nastal od januára do decembra minulého roka pokles o 13 120 osôb. Vyzdvihol tiež údaje zo Sociálnej poisťovne, podľa ktorých v minulom roku vzniklo 48 tisíc nových pracovných miest, pribudlo 6 500 zamestnávateľov a počet osôb pracujúcich na dohody stúpol o 90 tisíc. „Ak pribudne v priebehu jedného kalendárneho roka 6 500 podnikateľov, tak na Slovensku je dobré podnikateľské prostredie,“ dodal minister práce a sociálnych vecí.

Súvisiace články

Aktuálne správy