Stavebníctvo SR sa vyvíjalo horšie ako priemer EÚ

Sezónne upravená produkcia stavebníctva v rámci celej EÚ sa v novembri medziročne zväčšila o 2,5 %, na Slovensku však klesla o 5,1 %.

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny sa v novembri minulého roka medzimesačne zmenšila o 0,1 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie oslabila o 0,2 %. Medziročne však novembrová produkcia stavebného sektora eurozóny vzrástla o 2,2 % a v rámci celej EÚ o 2,5 %. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorého výsledky v pondelok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Produkcia slovenského stavebného odvetvia sa v sledovanom mesiaci vyvíjala medziročne horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Oproti novembru 2013 totiž slovenská stavebná výroba oslabila o 5,1 %. V medzimesačnom porovnaní vzrástla o 0,6 %. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje, bol medziročný pokles na Slovensku štvrtý najvýraznejší.

Viac ako na Slovensku sa stavebná produkcia v sledovanom mesiaci medziročne znížila v Slovinsku (-11,2 %), v Taliansku (-7,9 %) a v Portugalsku (-5,7 %). Najviac stúpla v Španielsku (15,9 %), vo Švédsku (12,5 %) a v Maďarsku (8,8 %). Medzimesačne sa novembrová stavebná produkcia najvýraznejšie zväčšila v Rumunsku (5,8 %), v Poľsku (2,5 %), vo Švédsku (2,4 %) a v Španielsku (2,2 %). Najviac klesla v Taliansku (-4,5 %), vo Veľkej Británii (-2,0 %) a v Českej republike (-1,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy