Oslabovanie ekonomiky Talianska sa vraj už skončilo

Podľa talianskeho ministra hospodárstva začala rásť zamestnanosť v krajine, čo podporí spotrebiteľskú a podnikateľskú dôveru. Vláda očakáva v budúcom roku rast ekonomiky o 0,6 %.

Najnovšie údaje ukazujú, že oslabovanie talianskej ekonomiky sa skončilo, povedal taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan pre utorkové vydanie denníka Corriere della Sera. „Po troch rokoch recesie začala opäť rásť zamestnanosť,“ uviedol minister a dodal, že to podporí spotrebiteľskú a podnikateľskú dôveru a naštartuje hospodársky rast.

Talianska vláda prognózuje, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za tento rok oslabí o 0,3 %, ale v budúcom roku už o 0,6 % posilní. Padoan konštatoval, že vláda v januári schváli balíček opatrení zameraných na podporu investícií. Uviedol, že Taliansko sa vyhne tomu, aby sa jeho rozpočet dostal pod dohľad Európskej komisie a verejný dlh krajiny sa začne od roku 2016 znižovať. Taliansky dlh je v rámci eurozóny druhý najvyšší po gréckom dlhu.

Taliansky minister hospodárstva ďalej povedal, že jeho krajina bude na budúci rok pokračovať v plánoch na predaj štátnych firiem s cieľom získať financie a redukovať svoj dlh. Ministerstvo financií na predaj ponúkne poštovú skupinu Poste Italiane, prevádzkovateľa riadenia leteckej dopravy firmu Enav a menšinový podiel v energetickej firme Enel. Rezort financií zároveň pracuje na privatizácii prevádzkovateľa železníc, firmy Ferrovie, dodal Padoan.

Súvisiace články

Aktuálne správy