Poľský maloobchod v novembri oslabil

Novembrové tržby maloobchodu krajiny klesli o 0,2 %, analytici očakávali ich rast o 2,1 %

Nominálne poľské maloobchodné tržby v novembri prvýkrát za 19 mesiacov oslabili. Považuje sa to za odzrkadlenie klesajúcich cien a za ďalší argument v prospech dodatočnej redukcie úrokových sadzieb s cieľom udržať rast ekonomiky. Tržby poľského maloobchodu v novembri medziročne klesli o 0,2 %, informoval v utorok štatistický úrad krajiny. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali ich rast o 2,1 %.

Naposledy sa maloobchodné tržby v Poľsku zmenšili v apríli 2013, kedy sa ekonomický rast krajiny takmer zastavil. Po úprave o vplyv poklesu celkovej cenovej hladiny v krajine sa poľské maloobchodné tržby v novembri zvýšili o 1,4 %. Išlo však o najslabší rast od mája 2013.

„Tieto údaje očividne podporujú tábor stúpencov voľnej menovej politiky vo Výbore pre menovú politiku poľskej centrálnej banky,“ konštatovala v súvislosti s novembrovým vývojom maloobchodu mBank. Poľsko v októbri svoju hlavnú úrokovú sadzbu zredukovalo na rekordné minimum 2 %, aby čelilo najvýraznejšiemu poklesu spotrebiteľských cien za viac ako tri desaťročia.

Súvisiace články

Aktuálne správy