Darovanie potravín Potravinovej banke Slovenska sa zjednoduší

Podľa novely zákona o dani z príjmov už darcovia potravín potravinovej banke nebudú musieť dokladovať znižovanie ceny týchto potravín pred uplynutím ich doby trvanlivosti.

Bezodplatné darovanie zásob potravín Potravinovej banke Slovenska sa po 1. januári budúceho roku zjednoduší. Darcovia, ktorými sú najmä maloobchodné prevádzky, totiž na uznanie takéhoto daru ako daňového výdavku nebudú musieť dokazovať postupné znižovanie ceny darovaných potravín pred uplynutím doby ich trvanlivosti.

S touto zmenou prichádza novela zákona o dani z príjmov. Ako ďalej informuje finančná správa, daňovník musí mať doklad o tom, že zásoby potravín odovzdal bezodplatne na základe zmluvy uzatvorenej s Potravinovou bankou Slovenska. „Inak do daňových výdavkov môže zahrnúť obstarávaciu cenu zásob tovaru s dobou trvanlivosti len v tom prípade, ak preukáže, že pred uplynutím doby spotreby jeho cenu postupne znižoval,“ konštatuje finančná správa. Môže tak urobiť napríklad internou smernicou, z ktorej bude zrejmé kedy, v akej výške, a za akých podmienok znižoval cenu tovaru.

Problematiku bezodplatného dodania tovaru podľa finančnej správy rieši aj zákon o dani z pridanej hodnoty. „Platiteľ, ktorý daruje Potravinovej banke Slovenska potraviny, pri obstaraní ktorých si odpočítal daň a neprekročí pritom zákonom stanovenú hranicu pre hodnotu jedného darovaného kusu tovaru, nie je povinný z toho odviesť daň do štátneho rozpočtu,“ informuje finančná správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy