Medziročné tempo rastu inflácie vo Francúzsku v novembri kleslo

Medziročné tempo rastu inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa v novembri podľa očakávaní spomalilo. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v novembri 2014 zvýšil len o 0,4 % po októbrovom raste o 0,5 %. Ekonómovia takýto výsledok predpovedali.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb vo Francúzsku v novembri znížili o 0,2 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že klesnú o niečo menej, a to o 0,1 % po októbrovej stagnácii.
Aj neharmonizovaná miera inflácie vo Francúzsko v novembri spomalila na 0,3 % z 0,5 % v októbri. Tento výsledok je v rozpore s odhadmi analytikov, ktorí predpokladali, že bude stagnovať. V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované spotrebiteľské ceny v krajine znížili o 0,2 %.
Jadrová inflácia očistená od nestálych cien potravín a energií v novembri klesla medziročne o 0,2 % a medzimesačne o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy