Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v novembri klesli o 0,7 %

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku aj v novembri klesli, už tretí mesiac po sebe, a to viac, ako analytici odhadovali. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil maďarský štatistický úrad.
Ceny tovarov a služieb v Maďarsku v novembri poklesli medziročne o 0,7 % po októbrovom znížení o 0,4 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že klesnú o 0,5 %.
Spotrebiteľské ceny v krajine sa v medziročnom porovnaní znížili prvýkrát od roku 1968 v apríli tohto roka. Miera inflácie v Maďarsku sa pohybovala blízko nuly od decembra 2013, keď dosiahla 0,4 %, čo bola jej najnižšia úroveň za 43 rokov, a v apríli prekročila nulu a prepadla sa do záporných hodnôt.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku v novembri znížili o 0,4 % po októbrovom poklese o 0,2 %. Aj to je slabší výsledok ako 0,2-% medzimesačný pokles cien, ktorý Maďarsku predpovedali ekonómovia.
Jadrová inflácia, do ktorej nie sú zarátané nestále ceny potravín a energií, však v novembri medziročne vzrástla o 1,2 % a medzimesačne stagnovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy